Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Επίτροπος Ε.Ε : Σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας ως μέλος



 Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν θα πραγματοποιήσει, αυτή την εβδομάδα, επίσκεψη στο Βελιγράδι και θα αναγγείλει ότι σύντομα θα ανοίξουν τα πρώτα διαπραγματευτικά κεφάλαια στη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Όταν επισκέφθηκα τη Σερβία, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεσμεύθηκα ότι θα εργαστώ εντατικά για να βοηθήσω τη χώρα σας να γίνει μέλος της ΕΕ» δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug».

»Υπήρξε αρκετή πρόοδος τους τελευταίους μήνες. Θέλω να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα διαπραγματευτικά κεφάλαια και έρχομαι για να βοηθήσω να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Σερβία, στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Χαν, σε πρόσφατη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι ορισμένες «αναποφάσιστες χώρες» αντιστέκονται στο άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ και ότι θα προσπαθήσει να τις πείσει να αλλάξουν γνώμη.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν τότε αναφερόταν στη Γερμανία, ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι δεν «έδειξε κάποια συγκεκριμένη χώρα».

«Κοινή θέση και των 28 κρατών - μελών είναι ότι πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια 23, 24 και 35, που αφορούν τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και για να επιτευχθεί συναίνεση, ώστε να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, είναι σημαντικό η Σερβία να επιτύχει σαφή και μη αναστρέψιμη πρόοδο σε αυτούς τους τομείς» υπογράμμισε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συναίνεση θα επιτευχθεί πολύ σύντομα» ανέφερε ο κ. Χαν.

Όσον αφορά τη Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, τον περασμένο μήνα, ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι το Βερολίνο στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία διεύρυνσης, την οποία θεωρεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

«Έλαβα θετική άποψη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, την οποία μετέφερε, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ» δήλωσε ο κ. Χαν, προσθέτοντας ότι για τη Σερβία είναι τώρα σημαντικό να διαφυλάξει τη δυναμική και να συνεχίσει να οικοδομεί αξιοπιστία στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη.

Όσον αφορά τη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, και τη συμμετοχή μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας στην τελετή, ο κ. Χαν υπενθύμισε ότι οι σερβικές αρχές πολλές φορές διεμήνυσαν ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι στρατηγικός στόχος και ότι είναι σημαντικό να επιδείξουν προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και συμφέροντα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την προεδρία της Σερβίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

»Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σημαντικό το πώς οι κινήσεις της Σερβίας εκλαμβάνονται σε σχέση με την εδραίωση αξιοπιστίας της χώρας εντός της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, οπότε ό,τι μπορεί να φαίνεται ως εγκατάλειψη της πίστης στις ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Ο Γιοχάνες Χαν θα έχει, την προσεχή Πέμπτη, συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία στο Βελιγράδι και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον δήμο Ομπρένοβατς, ο οποίος πριν από έναν χρόνο επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες. Ο κ. Χαν, ο οποίος ήταν τότε Επίτροπος Περιφερειακής Συνεργασίας, είχε επισκεφθεί την περιοχή και συντόνισε την αποστολή βοήθειας από την ΕΕ για την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση.