Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΠΓΔΜ: Ο Γκρούεφσκι ξανά στο τιμόνι του κυβερνώντος κόμματος



Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE από το συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη χθες και σήμερα στην πόλη Κουμάνοβο.

Ο Ν. Γκρούεφσκι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος και από τους 529 συνέδρους, υπέρ της υποψηφιότητας του ψήφισαν 528, ενώ ένα ψηφοδέλτιο θεωρήθηκε άκυρο.

Ο Γκρούεφσκι ηγείται του VMRO-DPMNE, ενός κόμματος της λαϊκιστικής δεξιάς, από τον Μάιο του 2003.

Στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, ο Ν. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική κρίση στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι με τη δημοσιοποίηση «μονταρισμένων» τηλεφωνικών συνομιλιών επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά, ανέφερε ότι δεν έχει αντιρρήσεις για να διεξαχθεί έρευνα για στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματός του, τα οποία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης, φέρονται αναμεμιγμένα σε σωρεία σκανδάλων και να αποδοθούν ευθύνες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αποκαλύψεών του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι), παρακολουθούσε τα τηλέφωνα πάνω από 20.000 πολιτών της χώρας, επενέβαινε με τρόπο απροκάλυπτο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των Μέσων Ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς αντιπάλους της, διασπάθιζε δημόσιο χρήμα και προέβη σε νοθεία των εκλογών.

Ο κ.Γκρούεφσκι, στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος του, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης του παραμένει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί την οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την αποφυγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η οικονομική κρίση στο νότιο γείτονα αποτέλεσε το πιο συχνό πρόσχημα για τη μη προσήλωση σε αυτό το ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας), η οποία εκφράστηκε με ακραία σκληρές θέσεις εκ μέρους τους, οι οποίες απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος της χώρας μας, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος. Επίσης δεν διαπιστώθηκε ούτε πρόθεση για αποδοχή της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων.

Όλες οι προσπάθειές μας, αλλά και οι προσπάθειες των φίλων και υποστηρικτών μας, πρόσθεσε, κατέληγαν σε απάντηση εκ μέρους κάποιου ότι η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων δεν είναι σε θέση να προβεί σε συμβιβασμό επ΄ αυτού του ζητήματος, ενώ για τους ίδιους λόγους και οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να ασκήσουν κάποιες μεγαλύτερες πιέσεις», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ακόμη, επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του κόμματος του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματος της χώρας και δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την μακεδονική εθνική ταυτότητα, το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα», ενώ όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος του Ν.Γκρούεφσκι, οι εισαγγελικές αρχές της ΠΓΔΜ απήγγειλαν κατηγορίες κατά του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης , Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ και άλλων τεσσάρων ατόμων σχετικά με την αποκαλούμενη υπόθεση "Πραξικόπημα".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορείται, ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (την οποία οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν κατονομάζουν), έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.