Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Κίνα: Απειλεί την σταθερότητα της νότιας Σινικής Θάλασσας



Χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που συνεδριάζουν σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις επιχωμάτωσης που πραγματοποιεί η Κίνα σε αρχιπέλαγος, το οποίο διεκδικούν αρκετές χώρες στη νότια Σινική Θάλασσα, μπορεί να επιφέρουν τ οχάος στην περιοχή.

Η προειδοποίηση αυτή περιλαμβάνεται σε σχέδιο κοινής ανακοίνωσης των δέκα κρατών μελών της "Ενωσης Χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που διεξάγουν την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στη Μαλαισία.

«Συμμεριζόμαστε τις σοβαρές ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από ορισμένους ηγέτες για τις επιχειρήσεις επιχωμάτωσης που πραγματοποιούνται στη νότια Σινική Θάλασσα, οι οποίες έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και μπορεί να διαταράξουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα», επισημαίνουν.

Φωτογραφίες από δορυφόρο που έδωσε στη δημοσιότητα αμερικανικό κέντρο ερευνών αποκάλυψαν ότι η Κίνα διεξάγει εργασίες μαζικής επιχωμάτωσης σε κοραλλιογενείς υφάλους. Δείχνουν επίσης μεγάλες επιχειρήσεις επέκτασης νησίδας και τον σχεδιασμό τεχνιτών λιμανιών πάνω σε υφάλους των νησιών Σπράτλις.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σινικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είναι κοντά στις ακτές άλλων ασιατικών χωρών. Για την κυριότητα των νησιών Σπράτλις ερίζουν αρκετές άλλες χώρες, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία και Ταϊβάν,  εδώ και δεκαετίες. Χθες, η Μανίλα δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να πάρει ντε φάκτο τον έλεγχο της νότιας Σινικής Θάλασσας.