Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Στο φως έγγραφο που αποκαλύπτει: Ο Λόρκα δολοφονήκε κατ' εντολή Φράνκο



Αποκαλυπτικό έγγραφο έρχεται στο φως σύμφωνα με το οποίο ο μεγάλος ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας - από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ισπανικής γενιάς του 1927 - Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, δολοφονήθηκε με επίσημη εντολή από το καθεστώς της ισπανικής Χούντας. Το γεγονός συνέβη μόλις ένα μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου το καλοκαίρι του 1936.

  Το έγγραφο παρουσίασε κατ" αποκλειστικότητα χθες το δίκτυο Σερ και ρίχνει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του μεγάλου ποιητή που καθώς επίσης και την τύχη της σορού του.

Το έγγραφο χαρακτηρίζει τον Λόρκα «σοσιαλιστή», «μασόνο της στοάς στην Αλάμπρα» και του πιστώνει την «πρακτική της ομοφυλοφιλίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς»

Ο τραγικός θάνατος του Λόρκα. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ

Στις 18 Αυγούστου του 1936 σε ηλικία μόλις 38 ετών, ο Λόρκα δολοφονήθηκε στην περιοχή της Γρανάδα από ένα εκτελεστικό απόσπασμα 12 ατόμων, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ...

Τι λέει το έγγραφο

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Λόρκα δολοφονήθηκε μαζί με ένα ακόμη άτομο μετά τη σύλληψή του σε φιλικό σπίτι όπου κρυβόταν και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Βιθνάρ, περιοχή βόρεια της Γρανάδας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής τοποθεσία ταφής.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ο ποιητής «ομολόγησε» πριν εκτελεστεί χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες σχετικά με την ομολογία, και  χαρακτηρίζει τον Λόρκα «σοσιαλιστή», «μασόνο της στοάς στην Αλάμπρα» και του πιστώνει την «πρακτική της ομοφυλοφιλίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς».