Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρέντσι: Ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό



Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη μετανάστευση ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους περί τους 700 μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να δράσει.

Σε επαφές που είχε σήμερα Κυριακή με ηγέτες της ΕΕ, ο Ρέντσι ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθεί η εντεινόμενη κρίση με τους μετανάστες, δήλωσε προς το Reuters ο εκπρόσωπος του Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει αργότερα σήμερα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας υπογράμμισε στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Αλικάντε, στη νοτιοανατολική Ισπανία, πως «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες».

«Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στον αριθμό των μεταναστών, βρίσκεται μακράν πίσω από την Ιταλία ή την Ελλάδα: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 16.000 άνθρωποι επιχείρησαν το 2014 να εισέλθουν στην Ισπανία μέσω της Μελίγια και περίπου 5.000 τα κατάφεραν, ενώ στην Ιταλία περισσότεροι από 11.000 μετανάστες αποβιβάσθηκαν μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή.