Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τουρκία: Η ταυτότητα των ακροαριστερών που κρατούν όμηρο τον εισαγγελέα



Η ακροαριστερή οργάνωση «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» (Dhkp-c), που κρατάει όμηρο τον Τούρκο εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, ζητώντας δικαιοσύνη για τον χαμό του 15χρονου μαθητή Μπερκίν Ελβάν, βρίσκεται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε Τουρκία, ΕΕ και ΗΠΑ.

Ιδρύθηκε το 1978 με την ονομασία «Επαναστατική Αριστερά» και πρόκειται για μία ομάδα μαρξιστική-λενινιστική, ενώ το 1994 πήρε την ονομασία «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης».

Το 2008 η επικεφαλής του, Ασουμάν Ακτζά, συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήθελε να δολοφονήσει τον τότε πρωθυπουργό και πλέον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αφέθηκε ελεύθερη το 2012, και δολοφονήθηκε λίγο αργότερα από έναν άνδρα, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές ως μέλος του PΚΚ.

Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ λέγεται ότι βρίσκεται πίσω από πολλές δολοφονίες.

Η τελευταία επίθεση που αποδίδεται στην οργάνωση σημειώθηκε στις 6 Ιανουαρίου, όταν μία γυναίκα καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό ενώ βρισκόταν σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας ακόμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, το «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» δήλωσε πως θέλησε να τιμωρήσει «τους δολοφόνους του Μπερκίν Ελβάν», τον 15χρονο μαθητή που σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από περίβλημα δακρυγόνου το 2013 ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί εν μέσω επιχείρησης της αστυνομίας για τη διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.