Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συρία: Νεκρός Ευρωπαίος που πολεμούσε κατά των τζιχαντιστών



Ένας Ευρωπαίος πολίτης έχασε την Τρίτη τη ζωή του στη βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούσε στις τάξεις των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο μαχητής, που ήταν είτε βρετανικής υπηκοότητας είτε ελληνικής υπηκοότητας, υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που είχε υποστεί χθες κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην επαρχία Χασάκα.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν ο άνδρας ήταν Βρετανικής υπηκοότητας ή Έλληνας πολίτης που διέμενε στη Βρετανία, ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρόκειται για ένα Ευρωπαίο που ζούσε στη Βρετανία, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν ήταν Βρετανός ή Έλληνας» δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Είμαστε ενήμεροι σχετικά με τις πληροφορίες ότι ένας Βρετανός υπήκοος σκοτώθηκε στη Συρία» επισήμανε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία ανακοίνωση προσθέτοντας ότι το Φόρεϊν Όφις έχει εκδώσει κατά το παρελθόν οδηγίες προς τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν για οποιοδήποτε λόγο στη Συρία.

«Καθώς δεν έχουμε καμία αντιπροσώπευση στη Συρία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να λάβουμε οποιαδήποτε επιβεβαίωση για ενδεχόμενους θανάτους ή τραυματισμούς και οι επιλογές που έχουμε προκειμένου να παράσχουμε στήριξη σε Βρετανούς πολίτες είναι εξαιρετικά περιορισμένες» τονίζεται.

Ο άνδρας που έχασε την ζωή του πολεμούσε στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), σε μια περιοχή στα νοτιοδυτικά του Ταλ Χάμις, που ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις από το Ισλαμικό Κράτος την περασμένη εβδομάδα.

Δεκάδες πολίτες δυτικών χωρών έχουν ενταχθεί στις τάξεις του YPG, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντελ Ραχμάν υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι. που πολεμούν σε όλα τα στρατόπεδα» στη σύρραξη που έχει μαίνεται στη Συρία και διαρκεί σχεδόν 5 χρόνια.

Ο Άμπντελ Ραχμάν ανέφερε ότι οι ξένοι είναι πάνω από 100 και ότι ανάμεσά τους είναι Αμερικανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ολλανδοί.