Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ολάντ: Στην Αβάνα τον Μάιο για σύσφιξη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων



Ο Φρανσουά Ολάντ θα είναι ο πρώτος αρχηγός του Γαλλικού κράτους που θα επισκεφτεί την Κούβα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως έγινε γνωστό από τα Ηλύσια Πεδία, ο Ολάντ θα μεταβεί στο νησί τον Μάιο, για να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του διαλόγου Αβάνας-Βρυξελλών.

Ο Ολάντ θα είναι στην Κούβα στις 11 Μαΐου ως μέρος του ταξιδιού του στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης.

Η ανακοίνωση έγινε στο ευρύτερο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ-Κούβας μετά από μισό αιώνα έντασης.

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν πρεσβεία στην Αβάνα τον Απρίλιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο, στο πρώτο ταξίδι υψηλόβαθμου γάλλου αξιωματούχου στην Κούβα εδώ και από 30 χρόνια.

Η Γαλλία προσπαθεί να επεκτείνει τις επιχειρηματικές σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική και αντιμετωπίζει την Κούβα ως σημαντικό παράγοντα στην περιοχή.

Περίπου 60 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων του κατασκευαστικού ομίλου Bouygues, του ομίλου ποτοποιίας Pernod Ricard και των ξενοδοχείων Accor.