Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Πώς οι δισεκατομμυριούχοι στο Λονδίνο αποκρύπτουν τις περιουσίες τους



Στη περιοχή Hampstead του Λονδίνου, το πολυτελές Carlton House το οποίο διαθέτει επτά υπνοδωμάτια, αίθουσα χορού, υπόγεια πισίνα αλλά και χαμάμ πωλείται έναντι 21.5 εκατ. δολαρίων από τον ιδιοκτήτη του, τον δισεκατομμυριούχο Mukhtar Ablyazov προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη του, έπειτα από τις κατηγορίες για υπεξαίρεση 6 δισ. δολαρίων από την τράπεζα BTA.

Όπως διαπίστωσε το δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πολυτελής βίλα με τα μαρμάρινα μπάνια, και τους κρυστάλλινους πολυελαίους αγοράστηκε από τον 51χρονο δισεκατομμυριούχο μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών αποκρύπτοντας την ταυτότητά του. Συγκεκριμένα, υποστήριξε, πως το είχε αγοράσει ο κουνιάδος του και πως ο ίδιος το είχε νοικιάσει αφότου η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία το 2009.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αγορά πολυτελών κατοικιών μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων εμπιστοσύνης και από εταιρείες του εξωτερικού είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους ως ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση των φόρων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η πρακτική αυτή επίσης καθιστά δύσκολη την επιβολή του νόμου και έτσι τα δικαστήρια δυσκολεύονται να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτήτες τους τα απέκτησα νόμιμα.

Ένας νέος φόρος επί των πολυτελών κατοικιών που ανήκουν σε εταιρείες απέφεραν 100 εκατ. λίρες πέρυσι, δηλαδή σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από ό, τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Majesty"s Revenue and Customs.

Ως μέρος της εισφοράς, οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν 143.750 λίρες το χρόνο για να κρατήσουν κρυφά τα ονόματα των ιδιοκτητών τους αν η αξία τους ξεπερνά το 1 εκατ. λίρες και δεν τα μισθώνουν.

Το 80% των φορολογικών εσόδων προήλθε από τους ιδιοκτήτες στο Westminster και το Kensington & Chelsea, τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοικιών που πωλήθηκαν πάνω από 1 εκατ. λίρες στο Λονδίνο στα μέσα Ιουνίου του 2013 αγοράστηκαν από ανθρώπους που δεν μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την κτηματομεσιτική εταιρεία Knight Frank LLP.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, πάνω από 12.500 ακίνητα στο Λονδίνο αξίας άνω των 48.5εκατ. λιρών πωλήθηκαν από υπεράκτιες εταιρείες από το 2012 μέχρι το 2014.

Τώρα, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημοσιεύσει την πρώτη εθνική αξιολόγηση που έχει να κάνει με ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αυτό το μήνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Η έκθεση, θα εξετάζει το ρόλο των κτηματομεσιτών στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.