Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Έρευνα για τις μαζικές εκτελέσεις ζητούν Iρακινοί ηγέτες



Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κατηγόρησε ως «εγκληματίες» σιίτες αντάρτες για τις πρόσφατες μαζικές εκτελέσεις, μετά από αναφορές ότι σκότωσαν δεκάδες αμάχους στην επαρχία Ντιγιάλα.

«Δεν είναι επιτρεπτό οι άνθρωποι να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να τιμωρούν άλλους όποτε επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση», δήλωσε ο αλ-Αμπάντι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης σουνιτών και σιιτών θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη.

Ο αλ-Αμπάντι έχει κάνει έκκληση για συμφιλίωση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ενώ την Τετάρτη διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ότι σιίτες αντάρτες εκτέλεσαν τουλάχιστον 72 ανθρώπους στο χωριό Μπαρουανά.

Αναφορές για τέτοιου είδους μαζικές φρικαλεότητες από σιίτες αντάρτες απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του αλ-Αμπάντι να κερδίσει την υποστήριξη των σουνιτών μουσουλμάνων στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

Ο αλ-Αμπάντι δήλωσε οι μαζικές αυτές εκτελέσεις στο χωριό Μπαρουανά ωθούν αρκετούς σουνίτες Ιρακινούς στην «αγκαλιά» του ΙΚ.

«Αυτοί είναι εγκληματίες οι οποίοι εφαρμόζουν τις δικές τους πρακτικές προκειμένου να διασπάσουν τους Ιρακινούς», δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί ότι οι έρευνες θα έχουν νόημα και θα επιφέρουν αποτελέσματα.

«Αυτό που συνέβη στο Μπαρουανά έχει συμβεί σε πολλές περιοχές και θα συμβεί ξανά.

Το ΙΚ θα το κάνει, οι πολιτοφυλακές θα το κάνουν», δήλωσε ο ανεξάρτητος σουνίτης μουσουλμάνος βουλευτής Μιθάλ αλ-Αλουσί.