Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ανταλλαγή του Ιάπωνα ομήρου με γυναίκα - βομβιστή αυτοκτονίας;



Σύμφωνα με ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων η κυβέρνηση της Ιορδανίας δηλώνει πρόθυμη να απελευθερώσει γυναίκα - βομβιστή αυτοκτονίας, σε ανταλλαγή με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο Kenji Goto και έναν Ιορδανό πιλότο, τον Muath al-Kaseasbeh, που επίσης κρατείται όμηρος από τους τζιχαντιστές.

Συγκεκριμένα, δύο μέλη του κοινοβουλίου της Ιορδανίας μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News, στο Τόκιο και ανέφεραν ότι ο ανεξάρτητος Ιάπωνας δημοσιογράφος Kenji Goto θα επωφεληθεί από την ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα γίνει μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της ιαπωνικής κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,Yasuhide Nakayama, δήλωσε για το θέμα ότι διατηρεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» και θέλει να πιστεύει πως ο Ιάπωνας όμηρος και ο Ιορδανός πιλότος θα επιστρέψουν στα σπίτια τους «με ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους».

Το Τόκιο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται για την απελευθέρωση των ομήρων με τις αρχές της Ιορδανίας, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς των τζιχαντιστών για καταβολή λύτρων προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Ιάπωνας δημοσιογράφος.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν ήδη την περασμένη Παρασκευή τον 42χρονο Ιάπωνα όμηρο Haruna Yukawa, μετά την άρνηση του Τόκιο για καταβολή λύτρων, ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Μετά την εκτέλεση του Yukawa οι τζιχαντιστές έστειλαν ακουστικό μήνυμα στην οικογένεια του Goto, στο οποίο ο Ιάπωνας όμηρος διαβάζει μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους, που ζητά την απελευθέρωση της Sajida al-Rishawi, μιας Ιρακινής, που συνελήφθη το 2005 στην Ιορδανία ως«αποτυχημένη» βομβιστής αυτοκτονίας, που είναι υπαίτια για τον θάνατο 60 ανθρώπων και έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τις αρχές στην Ιορδανία.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει δηλώσει, σύμφωνα με εφημερίδα της χώρας του, ότι η απελευθέρωση του Ιορδανού πιλότου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της χώρας.