Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Με επίσκεψη στη Σομαλία ολοκληρώνει ο Ερντογάν την περιοδεία στην Αφρική



Σε μια σπάνια επίσκεψη ξένου ηγέτη στην εμπόλεμη Σομαλία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφθασε την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πέντε Σομαλοί είχαν σκοτωθεί την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείου στο οποίο διέμεναν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι ισλαμιστές σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, η οποία σημειώθηκε μία ημέρα πριν από την αρχικά προγραμματισμένη άφιξη του Ερντογάν.

Ο τούρκος ηγέτης μετέθεσε τελικά την επίσκεψή του κατά δύο ημέρες ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα στο Ριάντ.

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε ο σομαλός ομόλογός του Χάσαν Σέιχ Μοχάμεντ στο νέο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χαιρέτισε τις «σημαντικές εξελίξεις» που επήλθαν στη Σομαλία.

Ο Χάσαν Σέιχ Μοχάμεντ, από την πλευρά του, προέβαλε τον «κεντρικό και παραδειγματικό ρόλο» της Τουρκίας στη Σομαλία, όπου τούρκοι υπήκοοι, αντίθετα από εκείνους άλλων χωρών, δέχονται να ζήσουν και να εργαστούν, μακριά από περιοχές που προστατεύονται με  μέτρα ασφαλείας.

«Η Τουρκία δεν υποχώρησε και δεν περίμενε να επιστρέψει η σταθερότητα ώστε να επενδύσει. Αντίθετα, επένδυσε ώστε να φθάσει σε αυτή τη σταθερότητα, είπε ο σομαλός πρόεδρος.

Τον Αύγουστο του 2011, ενώ οι σεμπάμπ είχαν μόλις εκδιωχθεί από τη σομαλική πρωτεύουσα από τη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom), ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που πραγματοποίησε μία επίσκεψη στη Μογκαντίσου σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Ο Ερντογάν είχε τότε ανακοινώσει την επαναλειτουργία της τουρκικής πρεσβείας. Η Τουρκία διαδραματίζει από τότε πολύ ενεργό ρόλο στη Σομαλία, κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα και στην ανοικοδόμηση. Τουρκικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται επίσης το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.

Η επίσκεψη στη Σομαλία είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ερντογάν στην Αφρική, όπου επισκέφθηκε επίσης την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, δύο χώρες οι οποίες έχουν στρατιώτες στην Amisom.

Απέναντι στην πολύ ανώτερη δύναμη πυρός της Amisom –η δύναμη της οποίας ανήλθε τον Ιανουάριο του 2014 στους 22.000 άνδρες– οι σεμπάμπ το 2011 να εγκαταλείψουν σταδιακά σχεδόν το σύνολο των προπυργίων τους στο κέντρο και στον νότο. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας και έχουν πάντα υπό τον έλεγχό τους μεγάλες αγροτικές περιοχές.

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στο στρατιωτικό πεδίο, οι σεμπάμπ έχουν εγκαταλείψει σταδιακά τις συμβατικές μάχες και έχουν υιοθετήσει αντάρτικες ενέργειες και επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως στο Μογκαντίσου.