Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γυναίκες πωλούνται στους Τζιχαντιστές για σκλάβες έναντι 25 δολαρίων



Περισσότερες από 1000 γυναίκες έχουν πουληθεί ως σκλάβες του σεξ στους Τζιχαντιστές,  ακόμη και για 25 δολάρια, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας. 
Η έρευνα με τίτλο «Απόδραση από την Κόλαση: Βασανισμοί, σκλάβες του σεξ στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ», αποκαλύπτει τις φρικιαστικές στιγμές που βιώνουν γυναίκες της κοινότητας Γιαζίντι. Ακτιβιστές  και διάφορες ομάδες υποστήριξης από την κοινότητα Γιαζίντι, ισχυρόνται ότι περισσότερα από 3500 γυναικόπαιδα αγνοούνται ως αιχμάλωτοι και σκλάβοι του σεξ ενώ 2000 άνδρες αγνοούμενοι ενδέχεται να έχουν ήδη εκτελεστεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Βαλερί Άμος, οι γυναίκες που πωλούνται σαν σκλάβες του σεξ στα παζάρια της Ράκα της Συρίας, κακοποιούνται από άνδρες και ομάδες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μιας 19χρονης και της αδερφής της από την κοινότητα Γιαζίντι στη Συρία, οι οποίες κατάφεραν να αποδράσουν έπειτα από τέσσερις μήνες που βρίσκονταν στα χέρια των Τζιχαντιστών.

Όπως δήλωσε το κορίτσι στους Times του Λονδίνου, όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο όταν τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ τράβηξαν αυτή και την αδερφή της από την αγκαλιά της μητέρας τους. "Η μητέρα μου άρχισε να φωνάζει και να εκλιπαρεί τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, οι οποίοι έλεγαν στην αδελφή μου ότι θα ενταχθεί στην ομάδα νεότερων γυναικών ειδικά επιλεγμένων. Μας τράβηξαν από την αγκαλιά της. Είδα άλλες γυναίκες από το κτίριο να τις τραβούν από τα μαλλιά και να τις βάζουν σε φορτηγά που περίμεναν έξω", είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε εξηγώντας πως οι άνδρες της οργάνωσης χώριζαν τους Γιαζίντι σε ομάδες ανδρών, γυναικών (παντρεμένες-ανύπαντρες) και παιδιών. «Οι άνδρες του ΙΚ κατέγραψαν τα ονόματα και την ηλικία μας. Ήταν οργανωμένοι και μας πήραν μακριά σαν να ήμασταν κοπάδι», συνέχισε.

Τόσο εκείνη όσο και η αδελφή της βρέθηκαν αιχμάλωτες σε σπίτι στην περιοχή Μπαάζ του Ιράκ, το οποίο ανήκε σε σεΐχη του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί, βιάστηκαν κατ" εξακολούθηση από τρεις άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια τις πούλησαν σε διοικητή της οργάνωσης ονόματι Αμπού Γκουφράμ. Τα κορίτσια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά για ακόμη μια φορά, ενώ αναγκάστηκαν να απαρνηθούν την θρησκεία τους και να ασπαστούν το Ισλάμ.

Φωτογραφία AFP: Κοινότητα Γιαζίντι έξω από σκηνές σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη Μοσούλι του Ιράκ.