Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Κέρι με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τα πυρηνικά του Ιράν



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ενημερώσει τον Σαούντ αλ Φάισαλ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Τη στιγμή που όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν θα πάρουν παράταση, καθώς η προθεσμία λήγει αύριο Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντήσει σήμερα στη Βιέννη τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον πρίγκιπα Σαούντ αλ Φάισαλ, στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών δεν είχε προγραμματιστεί ούτε ανακοινωθεί από τη Σαουδική Αραβία, μία στενή σύμμαχο των ΗΠΑ και κύρια περιφερειακή αντίπαλο του Ιράν.

Στόχος της συνάντησης, είναι η ενημέρωση του αλ Φάισαλ από τον Κέρι σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5 +1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλήσει στο πλαίσιο μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης την Πέμπτη στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι, που έχει εντείνει τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του, θα δειπνήσει απόψε στη Βιέννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, Φίλιπ Χάμοντ, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ αντίστοιχα, όπως επίσης και με τη διαπραγματεύτρια της ΕΕ Κάθριν Άστον, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη.

Οι αξιωματούχοι στη Βιέννη έχουν επιδοθεί σήμερα σε ύστατες διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, με στόχο την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των διεθνών δυνάμεων.