Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δεν περιμένει η Ρώμη νέες διορθώσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού



Η Ιταλία δεν αναμένει να υπάρξουν επιπρόσθετα αιτήματα από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσαρμογές στο σχέδιο προϋπολογισμού της, κατ΄ εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών μελών της, όπως δήλωσε το Σάββατο ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Ιταλίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έκανε ήδη ορισμένες προσαρμογές στον προϋπολογισμό της, κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν. Όμως την περασμένη εβδομάδα μια πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στη Ρώμη προκειμένου η κυβέρνηση να προβεί σε επιπλέον διορθώσεις.

«Αναμένουμε ο προϋπολογισμός να αξιολογηθεί χωρίς άλλα αιτήματα για προσαρμογές», είπε ο Γκότζι στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας στην αρχική του μορφή προέβλεπε επέκταση των δημοσίων δαπανών και μείωση των φόρων, μέτρα τα οποία ο Ρέντσι επιχειρηματολόγησε πως είναι αναγκαία για να τονωθεί η οικονομία, που παραμένει στα όρια της ύφεσης και έχει συρρικνωθεί κατά 9% από το 2007 μέχρι σήμερα.

Η διένεξη με την ΕΕ επικεντρώνεται στο «δομικό» έλλειμμα της Ιταλίας. Η Ρώμη συμφώνησε να το μειώσει κατά 0,3%, ή €4,5 δισεκ., προσπαθώντας να επιτύχει έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο 0,1% που προέβλεπε αρχικά και το 0,7% που ζητούσαν οι Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν έστειλε στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μια επιστολή που περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του, καθώς και για να υπεραμυνθεί του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας.

«Οι όποιες επιπρόσθετες διορθώσεις θα ψαλίδιζαν κι άλλο τα φτερά της ήδη εύθραυστης ανάκαμψης», ανέφερε ο Πάντοαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera. Ο ίδιος τόνισε πως τυχόν περαιτέρω προσαρμογές θα επιδείνωναν την «δυναμική του χρέους» της χώρας του. Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα, ως λόγο επί του ΑΕΠ.

Στην επιστολή του, ο Πάντοαν υπογράμμισε πως η Ρώμη συμφώνησε να μειώσει το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 2,6% του ΑΕΠ από 2,9%, δηλαδή αρκετά πιο κάτω από το όριο 3% της ΕΕ, σύμφωνα με την Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική της αξιολόγηση για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας περί τα τέλη του Νοεμβρίου.