Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Σε σούπερ μάρκετ της Στουτγκάρδης συνέλαβαν τζιχαντιστή



Αγόραζε ρολόγια, σοκολάτες και βιβλία για να τα στείλει στους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Τη στιγμή που αγόραζε ρολόγια, σοκολατάκια και βιβλία από σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Aldi στη Στουτγκάρδη, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος σκόπευε να στείλει τις αγορές του στη Συρία.

Ο 24χρονος Ισμαήλ Ίσα συνελήφθη προ μηνών στη Στουτγκάρδη και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δικαστεί για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ανάμεσα σε αυτά που αγόρασε και επρόκειτο με αυτά να προμηθεύσει τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία, βρίσκονταν κιάλια, φάρμακα, παντελόνια, αλλά και σοκολάτες και βιβλία.

Ο 24χρονος που γεννήθηκε στο Λίβανο, αλλά μεγάλωσε στη Γερμανία, ταξίδεψε στη Συρία για να συμμετάσχει στις προσπάθειες των Σύρων για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και στη συνέχεια εντάχθηκε στους κόλπους του ΙΚ.

Πριν επιστρέψει στη Γερμανία τα μέλη της οργάνωσης του έδωσαν μία λίστα με πράγματα που ήθελαν να τους στείλει, εκ των οποίων τέσσερα αθλητικά ρολόγια της εταιρίας Aldi αξίας 28 ευρώ το καθένα, δέκα παντελόνια παραλλαγής από μία αμερικανική ιστοσελίδα αξίας 189 ευρώ έκαστο και ειδικά κιάλια και εξαρτήματα για νυχτερινή όραση από ένα κατάστημα με είδη κυνηγιού από τη Στουργκάρδη αξίας 4.000 ευρώ. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές στη λίστα τους είχε συμπεριλάβει σοκολατάκια, φάρμακα και βιβλία.

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν τον Ίσα από τη στιγμή που επέστρεψε στη Γερμανία, ενώ τη στιγμή της σύλληψης είχε μαζί του τη λίστα με τα «ψώνια», αλλά και τα ονόματα των δέκα μελών του ΙΚ με τις διαστάσεις τους για την αγορά των παντελονιών.

Μαζί του βρισκόταν και ο 28χρονος Μοχάμεντε Σομπχάν, ο οποίος συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία, ενώ αναμένεται να δικαστεί και ο αδελφός του 24χρονου με την κατηγορία ότι υποστηρίζει τρομοκράτες. Αν ο 24χρονος καταδικαστεί κινδυνεύει με φυλάκιση έως δέκα ετών.

Όλα αυτά ενώ υπολογίζεται ότι την Γερμανία έχουν εγκαταλείψει πάνω από 450 άνθρωποι για να ταξιδέψουν στη Συρία και να γίνουν τζιχαντιστές, εκ των οποίων 130 φέρονται να έχουν επιστρέψει.