Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Ο ισραηλινός στρατός δε θεωρεί ανθρώπους τους Παλαιστίνιους



Πλήρως απαξιωμένοι είναι οι πολίτες της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με αποκαλύψεις πρώην μέλους των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας.
 Όπως αναφέρει ο Ναντάφ Μπίγκελμαν στο δίκτυο Russia Today οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν αντιλαμβάνονται τους Παλαιστινίους ως «ανθρώπινα όντα», αλλά ως «πιθανούς τρομοκράτες».

Ο Μπίγκελμαν που υπηρέτησε στις δυνάμεις του Ισραήλ από το 2007 έως το 2010, προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μετά τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στα οποία καταγράφονται Ισραηλινοί στρατιώτες να συλλαμβάνουν παιδιά ακόμα και μικρότερα των 12 ετών.

«Έπειτα από λίγο σταματάς να βλέπεις τους ανθρώπους ως ανθρώπους, σταματάς να βλέπεις τα παιδιά ως παιδιά, σταματάς να βλέπεις τους εφήβους ως έφηβους, τους βλέπεις ως Παλαιστίνιους, ως ανθρώπους που είναι πάντα πιθανό να γίνουν τρομοκράτες», δήλωσε ο πρώην στρατιώτης στο ρωσικό δίκτυο.

Σχετικά με τα πλάνα στα οποία φαίνονται στρατιώτες να παίρνουν με τη βία παιδιά, ενώ δίπλα τους γυναίκες τους φωνάζουν ότι είναι παράνομη η σύλληψή τους, ο Μπίγκελμαν δηλώνει πως τέτοια περιστατικά δεν τον εκπλήσσουν. Άλλωστε, όπως εξηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε και ο ίδιος ανάλογες συλλήψεις.

Όλα αυτά, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκαλύπτει ότι πάνω από 2.500 παιδιά, εκ των οποίων 400 ηλικίας 12-15 ετών, από την Παλαιστίνη έχουν συλληφθεί από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2014.

«Δεν έχει σημασία αν είναι οκτώ ετών ή 25 ή 50 ή 60 ή ακόμα μεγαλύτεροι. Οι εντολές είναι πολύ πολύ σαφείς», τόνισε ο Μπίγκελμαν.

Βέβαια, πρόσθεσε πως δεν τάσσεται κατά των Δυνάμεων Ασφαλείας με τις δηλώσεις του και εξήγησε ότι εκπροσωπεί μία ομάδα 950 στρατιωτών που είναι μέλη της οργάνωσης Σπάζοντας τη Σιωπή και είτε υπηρέτησαν στη Λωρίδα της Γάζας είτε στη Δυτική Όχθη.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο στρατός, αλλά αυτό που ο στρατός καλείται να κάνει ώστε να ελέγξει τέσσερα εκατ. ανθρώπων. Το κάνουμε εδώ και 50 χρόνια. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον κόσμο χωρίς τη βία. Όταν τους αποσπάς την ελευθερία εκείνοι θα αντισταθούν και εσύ θα τους συλλάβεις», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως είπε, η παρουσία τηλεοπτικών καμερών μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των στρατιωτών απέναντι στους πολίτες. «Θα έλεγα ότι όταν υπάρχει κάμερα ένας στρατιώτης σκέφτεται δύο φορές αυτό που κάνει και νομίζω ότι αποτελεί το πιο σημαντικό μη βίαιο όπλο που οι Παλαιστίνιοι έχουν για να αντισταθούν στην κατοχή», ολοκλήρωσε ο Μπίγκελμαν.