Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συναγερμός στο FBI: Αναζητά και δεύτερο... Ε.Σνόουντεν!



Μετά το σάλο που προέκυψε από τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών αναζητά και δεύτερο εργαζόμενο στην κρατική  υπηρεσία υπεύθυνο για διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του δικτύου Yahoo, Μάικλ Ισίκοφ, το FBI έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα για τον εντοπισμό του υπαλλήλου της NSA, ο οποίος συνέχισε το έργο του Σνόουντεν μετά την φυγή του από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Ισίκοφ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εντόπισαν έναν υπάλληλο της NSA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή «ευαίσθητων εγγράφων» της αμερικανικής κυβέρνησης για θέματα τρομοκρατίας στην ιστοσελίδα The Intercept, όπου παλαιότερα είχαν αναρτηθεί επιστολές του 27χρονου πρώην συνεργάτη της NSA.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως το FBI πραγματοποίησε έρευνα στην ιδιωτική κατοικία του υπαλλήλου στην περιοχή της Βιρτζίνια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ισίκοφ, ο οποίος επικαλείται ανώνυμη πηγή, η αμερικανική Δικαιοσύνη δε δείχνει να έχει «όρεξη για τέτοιες υποθέσεις», αν και εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την έρευνα.

Βέβαια, πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι θα ακολουθήσουν τα στοιχεία και όπου αυτά οδηγήσουν θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Στο μεταξύ, η ταυτότητα του πληροφοριοδότη παραμένει άγνωστη, αλλά ο ίδιος ο Σνόουντεν στο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε προ εβδομάδων με τίτλο Citizenfour, φέρεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του, κάνοντας λόγο για το θάρρος του.

«Είναι εξαιρετικά τολμηρός», δήλωσε ο Σνόουντεν στην κάμερα και στον επικεφαλής της ιστοσελίδας The Intercept, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος του απάντησε: «Εμπνεύστηκε από εσένα».