Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αίγυπτος: Φόβοι για τις επιθέσεις στο Σινά



Φόβους και εξαιρετική ανησυχία προκαλούν στο Κάιρο οι αυξανόμενες και ολοένα πιο αιματηρές επιθέσεις κατά Αιγυπτίων στρατιωτών από ισλαμιστές στο όρος Σινά.

Κατά την τελευταία διπλή επίθεση αυτοκτονίας δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 31 στρατιώτες και αρκετοί τραυματίστηκαν, σε μία από τις πιο μεγάλες απώλειες για τον Αιγυπτιακό στρατό εδώ και δεκαετίες. Σχεδόν άμεσα το Κάιρο διέταξε να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα ολόκληρο τρίμηνο κομμάτια στο όρος Σινά αλλά και στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα στη Ράφα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι σχεδόν άμεσα άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τις επιθέσεις βλέπει ξένο «δάχτυλο». Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είπε ότι υπάρχει μία τεράστια δολοπλοκία σε βάρος της χώρας του από «εξωτερικές δυνάμεις». «Αυτό συνέβη προκειμένου να σπάσει η Αίγυπτος και οι Αιγύπτιοι... Η Αίγυπτος δίνει μία μάχη για την ύπαρξη της» είπε ο αλ Σίσι.

Ως ύποπτη για την επίθεση είναι η ομάδα των ισλαμιστών Ansar Bayt al-Maqdis η οποία τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τις επιθέσεις της στο Σινά. Οι ισλαμιστές, που έχουν φτάσει να αποκεφαλίσουν ακόμη και Αιγυπτίους που κατηγόρησαν ως πράκτορες των Ισραηλινών, δηλώνουν ανοιχτά ότι επιθυμούν την ανατροπή του Αιγυπτίου προέδρου.

Μέχρι στιγμής η ομάδα δεν φέρεται να έχει απευθείας σχέση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που τρομοκρατούν το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, δεν αποκλείονται οι δεσμοί με οπλισμένους τζιχαντιστές από τη Λιβύη.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και εβδομάδες η Αίγυπτος παρέχει υποστήριξη και εκπαίδευση στους στρατιώτες της Λιβύη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές.