Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναπέμπονται αύριο πέντε εθνικοί προϋπολογισμοί



Μεταξύ αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν Βερολίνο και Παρίσι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία

Πέντε προσχέδια προϋπολογισμών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ανάμεσα τους η Γαλλία και η Ιταλία, θα λάβουν προειδοποίηση αύριο το πρωί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διορθώσουν κάποιες παραμέτρους ώστε το χρέος και το έλλειμμά τους να ακολουθούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Παρά τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν Βερολίνο και Παρίσι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον γαλλικό ελλειματικό προϋπολογισμό, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και θα αναπέμψει τους προϋπολογισμούς και της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπή μπορεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου να αποφασίσει αν οι προϋπολογισμοί της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης δηλαδή Γαλλίας και Ιταλίας, είναι σύμφωνοι με το παράγωγο δίκαιο της ΕΕ.

Η Κομισιόν δεν έχει δικαιοδοσία να απορρίψει προϋπολογισμό κάποιου κράτους - μέλους. Μπορεί μόνο να τον αναπέμψει και σε περίπτωση που το κράτος - μέλος δεν τον διορθώσει, αντιμετωπίζει πρόστιμο ίσον με το 0,5% του ΑΕΠ του.

Σύμφωνα με την συνθήκη της Λισαβόνας, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ακυρώσει την επιβολή προστίμου με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που επιθυμούσε η γαλλική πλευρά.