Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μέτωπο Ιταλίας-Γαλλίας εναντίον Μέρκελ



Ρέντζι προς Γερμανία: «Μη μας συμπεριφέρεστε σαν να είμαστε μαθητούδια» - Μία ημέρα μετά τη γαλλική «ανυπακοή» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

Προ εβδομάδων ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πως η Γαλλία «δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης», καλώντας παράλληλα τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά στην ασθενική ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, τάσσεται στο πλευρό της Γαλλίας.

Μάλιστα, ο 39χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος διεμήνυσε πως το Βερολίνο δεν πρέπει να συμπεριφέρεται στις χώρες σαν να είναι μαθητούδια.

«Αν η Γαλλία αποφάσισε έτσι», δήλωσε ο Ρέντζι σχετικά με τη μετάθεση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα, «τότε θα υπάρχουν λόγοι και εγώ είμαι με το πλευρό του (Φρανσουά) Ολάντ».

«Εμείς σεβόμαστε το όριο του 3% (στο δημοσιονομικό έλλειμμα), αλλά σεβόμαστε και τις αποφάσεις μίας ελεύθερης χώρας όπως η Γαλλία. Πιστεύω πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες με το ύφος που φέρεται κανείς σε μαθητούδια», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Ντείβιντ Κάμερον, μετά τις συνομιλίες με τον Ρέντζι έκανε λόγο για μία Ευρώπη «ευέλικτη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε μία πραγματική πρόκληση για την Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν σημαντικά πράγματα, η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ευέλικτη».

Όλα αυτά μία ημέρα αφότου η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2017, δηλαδή δύο χρόνια από όσα αρχικά είχε υποσχεθεί.

Μετά την απόρριψη του γερμανικού πλάνου λιτότητας, η Μέρκελ δίχως να κατονομάσει τη Γαλλία, δήλωσε πως όλοι καλούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους καθώς «η Ευρώπη δεν βρίσκεται ακόμα στο σημείο όπου μπορεί κανείς να πει ότι η κρίση βρίσκεται πίσω μας».

Βέβαια, παρά τις προσπάθειες των Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς να ασκήσουν πίεση στην Γερμανίδα καγκελάριο για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών, αυτό που φαίνεται πως θα πετύχουν είναι μόνο η παράταση των δύο ετών.

Άλλωστε, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε καλέσει το Βερολίνο να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες της γαλλικής οικονομίας, συμπληρώνοντας βέβαια πως η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο Βαλς είχε τονίσει πως θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφιος επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως κάθε χώρα αν δεν πάρει αποτελεσματικά μέτρα, όπως απαιτείται, θα πρέπει να ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. «Οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες, όλοι θα αντιμετωπίζονται με την ίδια πυξίδα», επισήμανε ο Μοσκοβισί.