Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αποβλήθηκε 14χρονος μαθητής που υποστήριζε τους τζιχαντιστές



Ανήρτησε βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι ήθελε να αποκεφαλίσει Εβραίους - Τρομοκρατημένοι οι συμμαθητές του

Ένας 14χρονος Ολλανδός αποβλήθηκε από το σχολείο του στην περιοχή Χενγκέλο αφού ανήρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο υπέρ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ιλάν Μ. που φέρεται να έχει καταγωγή από τα Βαλκάνια, στο βίντεο απειλούσε πως θέλει να αποκεφαλίσει Εβραίους και δη γυναίκες, ενώ υποστήριζε ότι «ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος».

Ο μαθητής του σχολείου Ντε Σπίντελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε απασχολήσει τη διεύθυνση του Γυμνασίου στο παρελθόν εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Στο βίντεο ακούγεται να λέει: «Γεια, είμαι από το Ισλαμικό Κράτος και θα ήθελα να κόψω κεφάλια Εβραίων», ενώ ακολούθησαν σειρά προσβλητικών σχολίων κατά των Εβραίων γυναικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα De Telegraaf.

Οι συμμαθητές του 14χρονου τρομοκρατήθηκαν από το περιστατικό, ωστόσο κάποιοι επιχείρησαν να υποβιβάσουν το γεγονός.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σχολείου, ο μαθητής πρόκειται να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα με ψυχολόγο, ενώ δεν είναι σαφές αν υποφέρει από ψυχική διαταραχή.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία χαρακτήρισε την πράξη του «άστοχη», ενώ ο εκπρόσωπος του Γυμνασίου δήλωσε πως οι αστυνομικοί που είδαν το βίντεο δήλωσαν πως «δεν είναι κάτι σοβαρό».

Παρόλα αυτά ένας από τους μαθητές δήλωσε: «Το κύριο ζήτημα είναι πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουμε (τις απειλές του)».

Ένας δεύτερος συμμαθητής του 14χρονου είπε πως πολλοί είναι εκείνοι που είδαν το βίντεο και υπάρχει ανησυχία για τη συμπεριφορά του, εξαιτίας του παρελθόντος του.

Παλαιότερα, όπως έγινε γνωστό, ο νεαρός είχε φέρει στο σχολείο πυροτεχνήματα και πρόσφατα έφερε στη σχολική του τσάντα ρέπλικα όπλου.

Ο εκπρόσωπος του σχολείου διαβεβαίωσε πως ο μαθητής βρίσκεται στο σπίτι του και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ηρεμήσουν οι συμμαθητές του.

Όλα αυτά ενώ υπολογίζεται πως τουλάχιστον 100 είναι οι Ολλανδοί υπήκοοι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική κυβέρνηση παίζει ενεργό ρόλο στο συνασπισμό για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών, καθώς ανακοίνωσε πως θα στείλει έξι μαχητικά F-16 για να ενισχύσει τον αγώνα κατά του ΙΚ στο Ιράκ.

«Θεωρούμε πως το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί σοβαρή απειλή, όχι μόνο γιατί αποσταθεροποιείται η κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο για τις μειονότητες (μη Μουσουλμάνων) που διανύουν το πιο τρομερό βασανιστήριο, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ολλανδίας, Lodewijk Asscher.