Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιρακινός πρεσβευτής αποκαλύπτει: Οι τζιχαντιστές είναι οι πλουσιότεροι τρομοκράτες που υπήρξαν



Το IS είναι ένα νέο φαινόμενο, που πρέπει να προσέξουμε όλοι, τόνισε

Στη φυσιογνωμία, τα αίτια και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (IS) για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Αθήνα Μπουρχάν Τζαφ, στην ομιλία του χτες στο Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας (Deree).

Ο κ. Τζαφ αφού επισήμανε ότι το Ιράκ στον αγώνα που δίνει δεν είναι μόνο του, αλλά έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και των ΗΠΑ, τόνισε ότι το IS είναι ένα νέο φαινόμενο στην ιστορία των τρομοκρατικών ομάδων. «Χαρακτηρίζεται από την καλή γνώση χειρισμού των όπλων και του διαδικτύου -στέλνει τα μηνύματά του με σοκαριστικά βίντεο με τα οποία τρομοκρατεί και απειλεί-, δεν διαπραγματεύεται, ούτε επιδιώκει συμβιβασμό. Σκοτώνει αυτούς που δεν είναι καλοί μουσουλμάνοι», είπε και αναρωτήθηκε «ποιοι είναι καλοί μουσουλμάνοι»

«Και βέβαια δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, όταν την 10η Ιουνίου κατέλαβαν τη Μοσούλη. Ηταν ενεργοί πολύ καιρό πριν και προέκυψαν από τη συριακή Αλ Νούσρα, που αποτελεί τοπικό κλάδο της Αλ Κάιντα με έδρα τη Ράκα» προσέθεσε.

Ο Ιρακινός πρεσβευτής ανέφερε επίσης πως «είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο που υπήρξε ποτέ», εξηγώντας ότι «Έχει καταλάβει πετρελαιοφόρα πεδία και πουλάει φτηνό πετρέλαιο στους τοπικούς επιχειρηματίες και παράλληλα κάνει εμπόριο αγροτικών προϊόντων, από το οποίο προσπορίζεται οικονομικά οφέλη, ενώ διαθέτοντας τα εν λόγω προϊόντα σε χαμηλές τιμές έχει την εύνοια των φτωχών ανθρώπων της περιοχής. Άλλα έσοδα προέρχονται από ληστείες τραπεζών, απαγωγές και από πλούσιους δωρητές της Μέσης Ανατολής».

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Ταφα εκτιμά ότι το IS βρήκε γόνιμο έδαφος «λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών από τους μπααθιστές και τους σουνίτες», ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο, βρήκε τον ιρακινό στρατό «χωρίς κατεύθυνση» και τις κουρδικές δυνάμεις «εξασθενημένες και δυσαρεστημένες». Το IS «στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους φιλο-σανταμικούς στρατηγούς, με τη συνεργασία των οποίων κατέλαβε τη Μοσούλη».

Σημείωσε, επίσης, ότι πολλοί από τους τρομοκράτες που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το IS, προερχόμενοι από δυτικές χώρες, «ανήκουν κυρίως στη μεσαία και μορφωμένη τάξη». Παραμένει το ερώτημα τί τους οδηγεί εκεί, αφού «είναι τόσο βίαιη οργάνωση που την έχει αποκηρύξει ακόμη και η Αλ Κάιντα».

Ο Ιρακινός πρεσβευτής τους χαρακτήρισε τους «νέους φασίστες της Μέσης Ανατολής», ενώ αναφερόμενος στα πεπραγμένα τους μίλησε για «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», λέγοντας ότι «οι χριστιανοί και οι γιαζίντις ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους».

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει, τονίζει ο κ. Τζαφ ότι «αν ο πόλεμος στη Συρία δεν βρει λύση θα επεκταθεί στο Ιράκ, και αυτό γίνεται».

Παρόλα αυτά, είπε κλείνοντας την ομιλία του, «είμαι αισιόδοξος, γιατί η οικονομία συνεχίζει με τους κανονικούς της ρυθμούς, οι ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν, υπάρχουν αιτήματα για περισσότερες επενδύσεις», ενώ τα πιο ενθαρρυντικά σημάδια έρχονται από τη νέα πιο συμπεριληπτική κυβέρνηση, καθώς και από «τη συνεργασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν με κοινό στόχο την ανόρθωση της χώρας».