Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μεσανατολικό: Πρόταση ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ θα παρουσιάσει ο Ολάντ



«Θα πρέπει να πούμε με σαφήνεια στην πρόταση αυτή, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τι αναμένουμε τώρα από την (ειρηνευτική) διαδικασία και ποια πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος» είπε
Μια πρόταση ψηφίσματος για την "επίλυση της σύγκρουσης" μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς.

"Θα πρέπει να πούμε με σαφήνεια στην πρόταση αυτή, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τι αναμένουμε τώρα από την (ειρηνευτική) διαδικασία και ποια πρέπει να είναι η λύση του προβλήματος" είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμπάς.

"Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα που είχαμε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, αναβολές, διακοπές και κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν θα βρεθεί ποτέ λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μολονότι γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους", πρόσθεσε.

Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι "για τρίτη φορά καταστράφηκε η Γάζα" και υπογράμμισε ότι μολονότι ο κόσμος δείχνει την αλληλεγγύη του "αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία".

Από την πλευρά του ο Αμπάς κάλεσε "όλες τις χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους" ώστε να μπει ένα τέλος σε μια σύγκρουση που διαρκεί περισσότερα από 66 χρόνια. "Η ειρήνευση θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή", εκτίμησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Αμπάς, που αναζητά συμμάχους προτού να ανακοινώσει την επόμενη διπλωματική πρωτοβουλία των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ έκρινε ότι "η Γαλλία μπορεί να πιέσει για μια διεθνή κινητοποίηση ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η αραβική πρωτοβουλία". Πρόσφατα ο Αμπάς εξασφάλισε την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στο σχέδιό του που απαιτεί να τερματιστεί μέσα σε τρία χρόνια η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα παραμείνει στο Παρίσι για δύο ημέρες και κατόπιν θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου στις 24 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.