Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν και τον αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ (Βίντεο)



Δύο εβδομάδες μετά τη φρικτή δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν ακόμη έναν δημοσιογράφο που κρατούσαν όμηρο, τον  Στίβεν Σότλοφ.

Ειδικότερα, βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο απαθανατίζει τον φερόμενο αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου.

Λόγο για το συγκεκριμένο βίντεο έκανε πρώτα η ιστοσελίδα SITE Intel Group η οποία καταγράφει τη δραστηριότητα των τζιχανιστών στη Μέση Ανατολή, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 31χρονος Στίβεν Σότλοφ ήταν έμπειρος δημοσιογράφος και έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, την οποία γνώριζε πολύ καλά.

Είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.

Εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2013 στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα και λίγο αφότου είδε το φως της δημοσιότητας ο αποκεφαλισμός του Φόλεϊ στις 19 Αυγούστου, ο Σότλοφ εμφανίστηκε εκ νέου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚ, όπου οι τζιχαντιστές απειλούσαν ότι θα τον εκτελέσουν εάν δεν σταματούσαν οι ΗΠΑ τις αεροπορικές επιδρομές.

Στο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, με τίτλο «ένα δεύτερο μήνυμα στις ΗΠΑ», ο Σότλοφ φαίνεται να φοράει μία πορτοκαλί στολή, σαν και αυτή που φορούν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο.

Ο Σότλοφ φαίνεται να λέει τα εξής:

    «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ποιος είμαι και γιατί εμφανίζομαι. Ομπάμα, η εξωτερική σου πολιτική και η παρέμβαση στο Ιράκ υποτίθεται πως είναι για να σώσεις ζωές αμερικάνων. Επομένως γιατί εγώ πληρώνω το τίμημα των επιλογών σου με τη ζωή μου».

Δίπλα του, όπως και στο βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ, στέκει ένας μαυροφορεμένος τζιχαντιστής κρατώντας μαχαίρι.

Έπειτα, ο μαχητής απευθύνεται στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «όσο οι πύραυλοί σας θα χτυπούν τους ανθρώπους μας, τόσο τα μαχαίρια μας θα κόβουν τους λαιμούς των πολιτών σας».

Στο βίντεο, οι μαχητές απειλούν για τη ζωή και ενός Βρετανού ομήρου με το όνομα Ντέιβιντ Χάινς, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν «τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του βίντεο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «εάν υπάρχει ένα τέτοιο βίντεο» θα αναλυθεί πολύ προσεκτικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσεύχεται για τον Σότλοφ και την οικογένειά του.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τη δολοφονία « απολύτως αποκρουστική, στυγερή πράξη».

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται ότι θα εκδώσει ανακοίνωση για τις νέες απειλές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές και την εκτέλεση του Σότλοφ που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε από τον ίδιο Βρετανό που τον περασμένο μήνα είχε αποκεφαλίσει και τον δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.