Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εφτασε στη Γάζα η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας



Για πρώτη φορά από το 2007 μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) κατάφερε να περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπει στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να διανείμει τρόφιμα αρκετά για να θρέψουν 150.000 ανθρώπους επί πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οχηματοπομπή, που αποτελείτο από 18 νταλίκες, χρειάστηκε επτά ώρες για να πάει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη Γάζα.

Μια δεύτερη αποστολή του ΠΕΠ αναμένεται στη Γάζα εντός των επόμενων ημερών.

Όπως ανέφερε το ΠΕΠ, είναι η πρώτη φορά από τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, το 2007, που καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τη μεθοριακή διάβαση στη Ράφα. "Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας από διάφορες οδούς, συμπεριλαμβανομένης και της διάβασης στη Ράφα, ώστε να διασφαλίσουμε μια σταθερή ροή επισιτιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό", είπε ο Μοχάμεντ Ντιάμπ, ο διευθυντής του ΠΕΠ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Γάζα, τον Ιούλιο, το ΠΕΠ παρείχε καθημερινά έτοιμα γεύματα σε περίπου 350.000 ανθρώπους ενώ διένειμε τρόφιμα σε περισσότερους από 120.000. Προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμά του στην Παλαιστίνη το ΠΕΠ χρειάζεται περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια ώστε να εξασφαλίσει ότι η αποστολή του θα συνεχιστεί για τρεις μήνες.