Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χιλιάδες παλαιστίνιοι στη Γάζα γιορτάζουν την κατάπαυση του πυρός



Χιλιάδες παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές, ενώ πολλά ηγετικά στελέχη της Χαμάς,  εμφανίστηκαν απόψε δημοσίως, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Μαχμούντ Ζάχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εκ των ηγετών του Ισλαμικού Τζιχάντ της δεύτερης τη τάξη παλαιστινιακής οργάνωσης στη Γάζα, μίλησαν στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρίμαλ, δυτικά της πόλης της Γάζας.

«Θα κατασκευάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιό μας», υποσχέθηκε ο Ζάχαρ στο πλήθος.

Ένα από τα αιτήματα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στις συνομιλίες του Καΐρου ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί το λιμάνι. Αυτά τα δύο θέματα «πρόκειται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σύμφωνα με την πρόταση του Αιγύπτιου μεσολαβητή.

«Σε αυτόν που θα επιτεθεί στο λιμάνι μας, θα επιτεθούμε στο δικό του και αν επιτεθεί στο αεροδρόμιό μας θα επιτεθούμε και πάλι στο δικό του», προειδοποίησε ο Ζάχαρ, αναφερόμενος στις ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς πτήσεις. «Το μέλλον είναι δικό μας, όχι του κατακτητή», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια που γκρεμίστηκαν στον πόλεμο.
Τι προβλέπει η εκεχειρία

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρει ότι η συμφωνία «θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης».

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.