Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ψύχραιμη πτώση για τις μετοχές και τα ομόλογα της Αργεντινής



Σενάρια του ξένου τύπου θέλουν τις Citigroup, JP Morgan και HSBC να αγοράζουν τα ομόλογα των hedge funds και να επιτρέπουν στο Μπουένος Άιρες να εξυπηρετήσει το αναδιαρθρωμένο χρέος του

Πτωτικά κινούνται τα ομόλογα και το χρηματιστήριο της Αργεντινής, έπειτα από το default, το δεύτερο της χώρας μέσα σε 13 χρόνια. Πάντως, η πτώση είναι μάλλον λελογισμένη, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του και το ράλι των τελευταίων δύο ημερών, γεγονός που μαρτυρά τις προσδοκίες της αγοράς για την εξεύρεση λύσης. Εξάλλου, επίμονες φήμες και δημοσιεύματα μιλούν για παρέμβαση ξένων τραπεζών, γεννώντας ελπίδες ότι το default θα είναι βραχύβιο.

Έπειτα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα hedge funds που κρατούν τα ομόλογά της, χθες, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Ambito αναφέρει σήμερα ότι τράπεζες μεταξύ των οποίων η Citigroup, έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους η Elliott Management και άλλα funds. Με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση του χρέους της Αργεντινής. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Jorge Capitanich, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ιδιώτες.

Εν τω μεταξύ, η εποπτική αρχή των παραγώγων, International Swaps & Derivatives Association (ISDA), κλήθηκε να αποφασίσει εάν το default της Αργεντινής συνιστά πιστωτικό γεγονός και κατ΄ επέκταση εάν πυροδοτεί την αποπληρωμή των credit default swaps (CDS, των ασφαλίστρων έναντι της χρεοκοπίας) που ασφαλίζουν ομόλογα 29 δισ. δολαρίων.