Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η κατάρριψη του αεροσκάφους



Η πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο κατερρίφθη από πύραυλο σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, μπορεί να συνιστά "έγκλημα πολέμου", δήλωσε σήμερα η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ναβί Πιλάι.

"Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεδομένων των συνθηκών, μπορεί να αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου", δηλώνει η Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

"Θα γίνουν τα πάντα" ώστε οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας, "όποιοι και αν είναι, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας ταχείας, διεξοδικής , αποτελεσματικής και ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν", τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Για την Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα, σήμερα μέλος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: "Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Πρόκειται για αδιανόητη πολεμική ενέργεια, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας και κυρίως η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη", δήλωσε στο ελβετικό ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απριλίου.