Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν υπέρ των Παλαιστινίων (Φωτο)



«Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη

Την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανίου, πλήθος Ιρανών βρέθηκε στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς μετά από δεκαοχτώ ημέρες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Όπως μετέδωσε και η ιρανική κρατική τηλεόραση η «ημέρα της Κουντς (Ιερουσαλήμ)» διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις ιρανικές αρχές την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος σε περισσότερες από 700 πόλεις του Ιράν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει ενωμένος να ανακηρύξει την ήμερα αυτή ημέρα οργής, μίσους, ενότητας και αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί που πήρε μέρος στην πορεία, όπως και άλλοι Ιρανοί ηγέτες. Ο κ. Ρουχανί πρόσθεσε ότι «ο κόσμος απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον της Γάζας ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν κανονικά». Ο ίδιος κατήγγειλε όσους «παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Την Τετάρτη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν την ένοπλη πάλη τους εναντίον του Ισραήλ και να την επεκτείνουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.