Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Air Algerie: Βρέθηκαν τα συντρίμμια - Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής!



Ένα νέο θρίλερ βρίσκεται εν εξελίξει από το μεσημέρι της Πέμπτης όταν και η εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε πως έχει χάσει τα ίχνη της πτήσης AH5017, που ταξίδευε με 118 -τελικά- επιβαίνοντες, από τη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική.

 

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, νέα ερωτηματικά γεννώνται για το τι μπορεί να συμβαίνει στις αεροπορικές αερογραμμές το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που μόλις 24 ώρες μετά το δυστύχημα με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways και μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, έρχεται να προστεθεί και τρίτη τραγωδία, όσο η λίστα των νεκρών αυξάνεται.

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Air Algerie, ανακοινώθηκε με επτά ώρες καθυστέρηση, ενώ όλα τα στοιχεία της εξαφάνισής του παρέπεμπαν στο θρίλερ που ζήσαμε το Μάρτιο, με την εξαφάνιση του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, όταν η πτήση MH 370 μετέφερε 227 επιβάτες και 12 προσωπικό. Χάθηκαν όλοι σκορπίζοντας όχι μόνο θλίψη αλλά και απορία σε όλον τον κόσμο για το που μπορεί να κατέληξε το αεροσκάφος.

Πρόεδρος Μάλι: Εντοπίστηκε στην έρημο - Επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Μπουρκίνα Φάσο

Ο πρόεδρος του Μαλί, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, ότι συντρίμμια του αεροσκάφους MD83 της Air Algerie, εντοπίστηκαν σε μια ερημική περιοχή, ανάμεσα στις πόλεις Αγκελόκ και Κιντάλ, στα βόρεια της χώρας. Την είδηση επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι της Μπουρκίνα Φάσο. «Ελικόπτερο της Μπουρκίνα Φάσο μόλις εντόπισε τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Στείλαμε ομάδες να βοηθήσουν στην περισυλλογή των πτωμάτων», είπε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της χώρας. Την είδηση επιβεβαίωσαν και τα Ηλύσια Πεδία, σημειώνοντας ότι «γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα έχει σταλεί για να εξασφαλίσει το χώρο και να συλλέξει τα πρώτα κομμάτια των πληροφοριών».

Συντρίμμια του αεροσκάφους των αλγερινών αερογραμμών που εξαφανίστηκε την Πέμπτη, με 118 επιβαίνοντες μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου, εντοπίστηκαν σε μια περιοχή στο βόρειο Μαλί, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε και ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς.

«Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροσκάφος. Τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί 50 χλμ. βόρεια της μεθορίου της Μπουρκίνα Φάσο» στην περιοχή Γκόσι του Μαλί, δήλωσε ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, με αφορμή μια έκτακτη σύσκεψη στο Ουαγκαντούγκου και αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ.

Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης στο βόρειο Μαλί.

«Μέχρι στιγμής δε διαθέτουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την τύχη των επιβατών, όμως οι ομάδες μας εργάζονται πυρετωδώς» προσέθεσε ο στρατηγός.

Πριν ανακοινώσει ότι τα συντρίμμια έχουν εντοπιστεί, ο στρατηγός Ντιεντιερέ είχε δηλώσει ότι ένας αξιόπιστος μάρτυρας είχε δει το αεροσκάφος «να πέφτει» στην περιοχή του Γκόσι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αξιόπιστο καθώς εμείς έχουμε επίσης κοιτάξει τις φωτογραφίες του ραντάρ που απεικονίζουν την εξέλιξη της πορείας του αεροσκάφους έως την εξαφάνισή του, η οποία συμπίπτει με την περιοχή που μας έχει υποδείξει ο πληροφοριοδότης μας», προσέθεσε ο στρατηγός.

Σοκάρουν οι πρώτες φωτογραφίες θυμάτων της Air Algerie

Είναι ένα παιχνίδι νεύρων για αυτές τις γυναίκες από τον Λίβανο των οποίων οι συγγενείς τους επέβαιναν στη μοιραία πτήση της Air Algerie, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη στην έρημο του βόρειου Μάλι.

Αν και αρχικά, από τους 110 επιβάτες θεωρείτο πως περίπου οι 20 ήταν Λιβανέζοι, τελικά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στο μοιραίο αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Μπουρκίνα Φάσο με προορισμό το Αλγέρι, επέβαιναν οκτώ άτομα με καταγωγή από τον Λίβανο.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters στη χώρα μετέδωσε τις πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων.

Η πεντάχρονη της φωτογραφίας ήταν μία από αυτά:

«Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα, απλά ακούσαμε από τις ειδήσεις ότι το αεροπλάνο εξαφανίστηκε... Δεν ξέρουμε» δήλωσε με δάκρυα στα μάτια λίγα λεπτά μετά την είδηση πως το σήμα του αεροσκάφους είχε χαθεί, η κουνιάδα της επιβάτιδος Randa Daher, Amina Daher.

Η Amina Daher περίμενε με αγωνία να μάθει τις εξελίξεις για το αεροσκάφος της Air Algerie.

Σε αυτό επέβαιναν η νύφη της και η εγγονή της.

Σε διπλανό χωριό, ο Radwan Khalil, συγγενής του Λιβανέζου επιβάτη Najwa Zayat δήλωσε στο πρακτορείο: «Ο αδερφός του αγνοούμενου ετοιμάζεται να πάει στο Μάλι όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο πατέρας Manji Hasan και τα παιδιά του που επιβιβάστηκαν στη μοιραία πτήση AH 5017 του αεροσκάφους που συνετρίβη σε ερημική περιοχή του Βόρειου Μάλι

Τραγική και η ιστορία του Mamadou Zoungrana από το Κεμπέκ ο οποίος έχασε την γυναίκα του και τους γιους του στη μοιραία πτήση AH 5017:

Ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά θα μεταβεί σήμερα στο σημείο της συντριβής όπως μεταδόθηκε από την ίδια πηγή.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για την τύχη των επιβατών, αλλά οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά» δήλωσε ο Ζιλμπέρ Ντιεντέρ, στρατηγός της Μπουρκίνα Φάσο ο οποίος έκανε λόγο για εικόνες φρίκης που αντίκρησαν οι ομάδες έρευνας.

«Βρήκαν ανθρώπινα μέλη και τα συντρίμμια του αεροπλάνου ήταν εντελώς καμένα και διασκορπισμένα» δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press.

Το αεροσκάφος της Air Algerie στο οποίο επέβαιναν 118 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 50 Γάλλοι συνετρίβη την Πέμπτη, ενώ εκτελούσε πτήση από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ολάντ: Δεν υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα της Air Algerie

Δεν υπάρχουν επιζώντες ,δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του αναφορικά με την χθεσινή αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της Air Algerie που στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους.

Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων υπογράμμισε επίσης πως βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που συνετρίβη στα βόρεια του Μαλι της δυτικής Αφρικής.

«Το "μαύρο κουτί" βρίσκεται στα "χέρια" των Γάλλων στρατιωτών που έχουν σφραγίσει την περιοχή όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους», υποστήριξε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι, μέχρι τώρα, το πιθανότερο σενάριο για την συντριβή του αεροσκάφους είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο Ολάντ προεδρεύει της υπουργικής ορμάδας που έχει συσταθεί για την έρευνα της συντριβής του αεροσκάφους MD-83 που ανήκε στην ισπανική εταιρεία Swiftair και είχε ναυλώσει η Air Algerie.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί το Σάββατο το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών τις οικογένειες των Γάλλων θυμάτων, πρόσθεσε ο Φαμπιούς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού Φλερ Πελερέν, που βρίσκεται στο Ουαγκαντούγκου, σημείωσε ότι στην πτήση AH5017 δεν επέβαινε «κανένα ύποπτο πρόσωπο».

«Σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο και εξ όσων γνωρίζουμε από τη γαλλική πλευρά, δεν υπάρχουν ύποπτοι μεταξύ των ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Όμως, για να είμαστε βέβαιοι, πρέπει να περιμένουμε έως ότου μπορεί να διεξαχθεί έρευνα επί τόπου», πρόσθεσε η Πελερέν έπειτα από μια συνάντησή της με την ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης που συστάθηκε από τη Μπουρκίνα Φάσο.

Συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό της χώρας Λικ Αντόλφ Τιαό, η Γαλλίδα υπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου με τις οικογένειες των 23 υπηκόων της Μπουρκίνα Φάσο που επέβαιναν στο αεροπλάνο. Στόχος είναι να τους πούμε «όσα γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο της έρευνας», επεσήμανε η ίδια.

«Λυπάμαι βαθιά που σας ανακοινώνω ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και έγινε χίλια κομμάτια», δήλωσε από την πλευρά του ο Τιαό.

Τριήμερο πένθος στην Αλγερία

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

«Μετά το δυστύχημα με το ισπανικό αεροπλάνο που είχε ναυλωθεί από την Air Algerie και πραγματοποιούσε την πτήση AH5017 από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι που σημειώθηκε χθες» ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα «αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος από την Παρασκευή», αναφέρει μια ανακοίνωση της προεδρίας. Έξι Αλγερινοί επέβαιναν στο αεροπλάνο αυτό.

Όπως διαβεβαίωσε ο αλγερινός υπουργός Μεταφορών Άμαρ Γουλ το ισπανικό πλήρωμα του McDonnel Douglas MD83 είχε ήδη πραγματοποιήσει πέντε δρομολόγια από το Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι.

«Το αεροπλάνο αυτό είχε ήδη κάνει πέντε φορές την πτήση αυτή, με το ίδιο πλήρωμα», δήλωσε ο Γουλ από το αεροδρόμιο του Αλγερίου.