Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Προκλητική δήλωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων



Απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της χώρας του ότι η ελληνική πλευρά έχει την προσοχή της στραμμένη στην οικονομική κρίση και δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος.

«Χωρίς πολιτικό κίνητρο εκ μέρους της Αθήνας και χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεν μπορούμε να αναμένουμε οποιαδήποτε μετακίνηση στο ζήτημα της ονομασίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου ομογενειακών οργανώσεων που διεξήχθη σήμερα στα Σκόπια.

«Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πολιτικό κίνητρο ώστε να καθίσει σοβαρά και να αναζητηθεί λύση επί του ζητήματος της ονομασίας. Οι λόγοι είναι προφανείς: επειδή η πολιτική προσοχή βρίσκεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας τους και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρόληψη της κρίσης στην ευρωζώνη όπου πρακτικά απορροφάται όλη η ενέργειά τους. Επίσης, είναι προφανές ότι θέλουν να αποφύγουν αυτό το ζήτημα (της ονομασίας) ώστε να μην ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την ένταξη (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Για να αλλάξει αυτό, είναι απαραίτητο να δοθεί περισσότερη έμφαση από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Ερωτηθείς σχετικά για το εάν αναμένει πως ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, θα φέρει κάποια νέα πρόταση κατά την επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια και στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική αναγγελία.

Ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί τα Σκόπια στις 28 και 29 Ιουλίου και την Αθήνα στις 30 και 31 Ιουλίου όπου θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες των δύο χωρών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.