Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Βρετανός ΥΠΕΞ προς Χαμάς: Δεχτείτε την εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις



Ο Φίλιπ Χάμοντ βρίσκεται στο Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ζήτησε την Πέμπτη από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να δεχθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία «χωρίς προϋποθέσεις», ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διαρκεί 17 ημέρες και έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 750 Παλαιστίνιους.

Ο Χάμοντ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κάιρο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ενώ η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να συμφωνηθεί μια εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

«Η Χαμάς πρέπει να δεχθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς όρους για το καλό των κατοίκων της Γάζας», είπε ο Bρετανός υπουργός, ο οποίος επίσης ανακοίνωσε μια βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών (6,3 εκατ. ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.

Εξάλλου νωρίτερα ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η κοινή γνώμη της Δύσης έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον του εξαιτίας της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησής του στη Γάζα.

«Καθώς συνεχίζεται αυτή η εκστρατεία και αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, η κοινή γνώμη στη Δύση ανησυχεί ολοένα και περισσότερο και αντιμετωπίζει με ολοένα και λιγότερη συμπάθεια το Ισραήλ», επεσήμανε ο Χάμοντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Είναι ένα απλό γεγονός και πρέπει να το πω στους ισραηλινούς ομολόγους μου», υπογράμμισε ο ίδιος στη συνέντευξη αυτή, την οποία παραχώρησε πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Απευθύνομαι στους ισραηλινούς εταίρους μου, στις δυτικές αξίες τους, να κάνουν ό,τι μπορούν κατά την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός τους της αυτοάμυνας ώστε να περιορίσουν τα θύματα που προκαλούν», πρόσθεσε ο Χάμοντ.