Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Μητσοτάκης: «Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν -Σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία!»

Συγχαρητήρια έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη νίξκη στις Γαλλικές εκλογές.
Με ανάρτησή του στο twitter, στα Γαλλικά, ο Πρωθυπουργός έγραψε: «Συγχαρητήρια Emmanuel Macron! Μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη  δημοκρατία!»



Γαλλικές εκλογές: Θρίαμβος Μακρόν

Πρωτιά στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με 32,2% δίνουν τα exit polls τα οποία ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία. Στη δεύτερη θέση το κόμμα «οι Ρεμπουμπλικάνοι» με 21,5%.

 

Υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης ο πρόεδρος Μακρόν στο Λούβρο

Σε μια συμβολική κίνηση ο νεος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Λούβρο και ανέβηκε χωρίς την σύζυγό του Μπριζίτ στο βάθρο για να μιλήσει στους συγλεντρωμένους οπαδούς. Όση ώρα περπατούσε ακουγόταν ο ύμνος της Ευρώπης.

 



Ρεκόρ ψήφων για τη Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν έχασε με μεγάλη διαφορά την προεδρική εκλογή, έναντι του Εμανουέλ Μακρόν.

Με 34,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των exit polls, η ακροδεξιά υποψήφια κατέληξε πολύ πίσω από τα ποσοστά του Μακρόν (περίπου 65,5%).
Ωστόσο, παρά την μεγάλη ήττα, το πατριωτικό κόμμα έκανε ρεκόρ ψήφων, μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής.



Νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό κοντά στο 62,5% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του 37,5% της Μαρίν Λεπέν όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης είναι πλέον ο 8ος Πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας