Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συνεχίζει τις παράνομες έρευνες το Barbaros



Κανονικά συνεχίζει και θα συνεχίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τις παράνομες σεισμικές του έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros ανοιχτά του κόλπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, την ώρα που οι αποσκευές είναι έτοιμες για τη νέα πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη. Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 240/17), με την οποία ανακοίνωσε έρευνες για φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της, στο οικόπεδο 11, από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας, η Κυπριακή Κυβέρνηση δείχνει, μέχρι στιγμής, αποφασισμένη να συνεχίσει κανονικά τα συμφωνημένα με τις εταιρείες. Η γαλλική TOTAL  αναμένεται να αρχίσει εργασίες ουσιαστικά από τις 14 Ιουλίου.

Τη γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το πλοίο «West Capella», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μαρόκο. Τα διερχόμενα πλοία καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από την εν λόγω δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή, για λόγους ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάφου, ακριβώς την ημέρα που κηρύσσεται η έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο στο Cans-Montana της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 649/17, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια έκταση η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6, 7 και 11 για στρατιωτικές ασκήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ, τουρκικό φουσκωτό σκάφος προσέγγισε βάρκα στην οποία επέβαιναν δύο Ελληνοκύπριοι ψαράδες στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, ζητώντας τους να απομακρυνθούν, γιατί εκεί, όπως είπαν, «γίνονται έρευνες». Οι Τούρκοι έδωσαν επίσης στους Ελληνοκυπρίους φυλλάδια στην ελληνική, αγγλική, τουρκική και αραβική γλώσσα, προτρέποντάς τους να προσέχουν.