Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Ομπάμα 14-15 Νοεμβρίου;



Κλείδωσε σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερες πηγές της Washington, η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα για τις 14-15 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Μπαρακ Ομπάμα που θα πραγματοποιηθεί εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου 14-15 Νοεμβρίου, μια βδομάδα μετά τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, έχει βαρύνουσα σημασία για την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς θα υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη όπως είχε υποσχεθεί ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζό Μπάιντεν στην συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως γράφει το IBNA στην ατζέντα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου θα υπάρξουν συζητήσεις, για το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η ενέργεια και οι σχεδιασμοί για την εξόρυξη και διάθεση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά για το Κυπριακό, καθώς οι ΗΠΑ, αναζητούν λύση στο πρόβλημα. 

Ο Μπαρακ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αμερικανική πρωτεύουσα, θα παρέμβει για το θέμα του χρέους της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα πίεσης προς την Γερμανική Κυβέρνηση ενώ θα απευθύνει και πρόσκληση προς τους Αμερικανούς επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, στηρίζοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να περάσουν από την ύφεση στην ανάπτυξη. 

Παρότι ουσιαστικά με την εκλογή του νέου Προέδρου στις 8 Νοεμβρίου 2016, ο Μπαρακ Ομπάμα, δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική των ΗΠΑ, σε μια ενδεχόμενη όμως εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην Προεδρία θα υπάρξει συνέχιση της πολιτικής Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής, όπως γράφει το IBNA, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι την επίσκεψη στην Αθήνα θα ακολουθήσει κι επίσκεψη στην Άγκυρααπό τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί κι ως ένα μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο και στο άνοιγμα που κάνει αυτός προς την Ρωσία, ανακατεύοντας την τράπουλα στο σκληρό πόκερ που παίζεται στο τραπέζι της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής με έπαθλο τις ενεργειακές πηγές. 

Η αμερικανική πλευρά, θεωρεί ότι τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ενδιαφέρουν κι έχουν μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, καθώς θεωρείτε ότι έχει νευραλγικό ρόλο στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της Αμερικής για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η ανάπτυξη των τριμερών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο με Ισραήλ κι Αίγυπτο, έχουν την στήριξη των ΗΠΑ, ενώ δεν παραγνωρίζει κανείς και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική πλευρά στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας Βουλγαρίας αλλά και της Ελλάδας με άλλες Βαλκανικές χώρες.

Παρότι άργησαν οι ΗΠΑ, να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην Ελλάδα και την σημασία που έχει γι αυτούς η χώρα, ποτέ δεν είναι αργά, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη στιγμή για να υπάρξει μια ξεκάθαρη υποστήριξη που θα ενισχύσει της προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό ευελπιστεί εξάλλου και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς θα διαμορφώσει νέα δεδομένα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την Ελλάδα.