Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Εφιάλτης το κλείσιμο των συνόρων



Στα σύνορα της Ελλάδας θα παιχτεί όλο το παιχνίδι τη στιγμή που το επίσημο κράτος κοιτά αποσβολωμένο. Σε μια εποχή που η Ελλάδα χτυπιέται ανελέητα από την Ευρώπη και την ίδια της την κυβερνητική πολιτική αστοχιών, το προσφυγικό ήρθε κι έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μια «καυτή πατάτα» που κανείς δεν θέλει να κρατήσει στα χέρια του.

 

Αποστολή Μαρία Γιαχνάκη

AdTech Ad

Κρυφές συνομιλίες στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το προσφυγικό, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, έστησαν και πάλι την Ελλάδα στον τοίχο αρχίζοντας από εκείνο το σημείο να απειλείται η χώρα για το κλείσιμο των συνόρων που από χθες συζητείται πλέον τόσο έντονα. Μέσα στους συνομιλητές του… back stage σχεδίου και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι ενημερώσεις των αρμοδίων υπουργών και αρχών ασφαλείας όλων των χωρών προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον.

Το προσφυγικό δεν θα λυθεί σε μια νύχτα ούτε θα περιοριστεί με τα hot spots που έχουν διχάσει τον ελληνικό λαό αν και προς το παρόν φαίνεται να είναι μια λύση τουλάχιστον ελέγχου.

ena

Όλη η αλήθεια για την πορεία του θέματος κρύβεται πίσω από την καταρχήν βούληση της Τουρκίας, κατά δεύτερον πίσω από τα απάνθρωπα συναισθήματα της Ευρώπης και κατά τρίτον πίσω από την φιλανθρωπία από την μια πλευρά αλλά απειρία και ανικανότητα λόγω των γεγονότων της Ελλάδας από την άλλη.

Οι πρόσφυγες αναλύονται και μοιράζονται εύκολα σαν νούμερα όμως κανείς δεν έχει υπολογίσει ότι το πρόβλημα μπορεί να διογκωθεί και να φέρει άλλα αποτελέσματα που εμείς δεν φανταζόμαστε ή που είδαμε τις πρώτες μέρες της εισροής των προσφύγων.

duo

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις της κυβέρνησης δια στόματος κυρίου Μουζάλα ότι είναι πολύ πιθανό να μας κλείσουν τα σύνορα και να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες προσφύγωνΓιατί τώρα αυτές οι δηλώσεις; Γιατί μετά την συνάντηση στο Λονδίνο;

Ας δούμε την αλήθεια έτσι όπως την ζήσαμε στα σύνορα της χώρας μας που ναι μεν τα σύνορα είναι ελεύθερα και δεν φυλάσσονται σε καιρό ειρήνης αλλά εδώ έχουμε πόλεμο και απλώς δεν το έχουμε ακόμη καταλάβει. Oι καταυλισμοί είναι ελεύθεροι, δεν φυλάσσονται, δεν ορίζονται, δεν υπάρχει κρατική μηχανή που να λειτουργεί εκεί και είναι ξέφραγο αμπέλι. Για αυτό ίσως η Ελλάδα δηλώνει ότι η Ειδομένη δεν υπάρχει για μας. Τι σημαίνει αυτό επιτέλους;

Τα Σκόπια με έναν ευγενικό πλέον τρόπο και με τα χαμόγελα της επίσημης κυβέρνησης κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν θα... τα κλείσουν  τα... κλείνουν, με ισχυρούς διπλούς αδιαπέραστους φράκτες που όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανάψει το πράσινο φως το ένα και μοναδικό πέρασμα των Σκοπίων που τώρα λειτουργεί ως η πόρτα της ελπίδας για τους πρόσφυγες θα σφραγιστεί και τότε χιλιάδες προσφύγων θα παραμείνουν στους καταυλισμούς που το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να ελέγξει.

Ήδη τώρα, όπως γράψαμε και στο πρώτο μέρος της αποστολής μας στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα οι καταυλισμοί των προσφύγων που έχουν απλωθεί στην Ειδομένη είναι αφύλακτοι. Οι συνοριοφύλακες που με υπερβάλλοντα ζήλο δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελλάδας στους πρόσφυγες δεν είναι ούτε αρκετοί ούτε οι αρμόδιοι να μπορέσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα των προσφύγων όταν κλείσουν τα σύνορα. Και είναι γεγονός ότι το κλείσιμο των συνόρων θα πυροδοτήσει ένταση μέσα σε λίγα λεπτά και κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση αφού η Ευρώπη δεν θα δώσει περιθώρια προετοιμασίας.

Τι θα κάνει το επίσημο κράτος αν στα σύνορά του δηλαδή ξαφνικά ξεσπάσει πανικός; Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα επικρατήσει, και τι απαιτήσεις θα έχει από τους συνοριοφύλακες που ήδη έχουν εξαντληθεί από τον μήνα Αύγουστο σε ανύπαρκτα φυλάκια όταν οι συνάδελφοί τους απέναντι είναι οχυρωμένοι πίσω από την φροντίδα της κυβέρνησής τους. Το είδαμε με τα μάτια μας. Ο στρατός των Σκοπίων είναι έτοιμος να φυλάξει τα σύνορά του με όποιο τίμημα.

Ο φράκτης χιλιομέτρων είναι έτοιμος κι επιθεωρείται καθημερινά ενώ η Σκοπιανή κυβέρνηση σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, έχει κάνει συνεννοήσεις με την Ευρώπη στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει το ποθητό.

 

Ο φακός μας κατέγραψε τους στρατιωτικούς εκπροσώπους των δυνάμεων αυτών που από την Αυστρία, Τσεχοσλοβακία και άλλες χώρες μέλη του στρατού που βρίσκεται στα σύνορα φυλάνε τη συνοριακή γραμμή.

tria

Εμείς τότε θα κατηγορηθούμε γι άλλη μια φορά ότι δεν χρησιμοποιήσαμε ασπίδες προστασίας οπότε στην αξιολόγηση και πάλι θα έχουμε πάρει κάτω από την βάση.

Οι Ευρωπαίοι είναι γεγονός ότι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα τον σκουπιδότοπο του Νότου αφού τους πρόσφυγες τους θεωρούν σκουπίδια άλλωστε θυμόμαστε πρόσφατα και τον ωμό εκβιασμό των Ευρωπαίων που πίεζε να πνίξουμε τους πρόσφυγες αν θέλουμε να μείνουμε στην συνθήκη Σέγκεν.

Η επιθυμία τους να εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά και η κυβέρνηση, από τη μια διαμηνύει ότι δεν είναι στις αξίες του πολιτισμού μας να πνίγουμε και να διώχνουμε τους πρόσφυγες, από την άλλη βρίσκεται αποσβολωμένη μπροστά στο πρόβλημα που αφήνει η Τουρκία να μεγαλώνει για την χώρα.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του σπαταλά χρόνο να θυμίζει στα αντίπαλα στρατόπεδα διαρκώς ότι έχει ισχυρή εντολή να κυβερνήσει, η πλευρά της Τουρκίας μαζεύει όλη την χαρτούρα της οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρώπη , παίρνει τα ισχυρά βοηθήματα από την Σαουδική Αραβία , ενισχύεται εσωτερικά και αποδυναμώνει την Ελλάδα με τις ευλογίες της Ευρώπης εξουθενώνοντας το σύστημα και τα αντανακλαστικά μας σε μια περίοδο που οι σειρήνες κάτι θέλουν να πουν.

Μέχρι η κυβέρνηση να τα βρει με τους αγρότες, να τα βρει με τους πολίτες, να κάνει τα χατήρια των θεσμών οι Ευρωπαίοι που χτυπούν στην πλάτη φιλικά στον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντάς τον να νομίζει ότι κάνει δημόσιες σχέσεις, θα έχουν κάνει την δουλειά τους.

 

Πηγή κειμένου: 

newsbomb.gr