Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Στον αέρα" τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής - Ο ΕΟΠΥΥ αφήνει ακάλυπτους τους γονείς!



Την άμεση απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι , «η προτεινόμενη (και στην ουσία επιβαλλόμενη) σύμβαση θα οδηγήσει στην ανεργία τους επιστήμονες του κλάδου, σε αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών και των υποχρεώσεων τους στην εφορία».

της Πέπης Οικονομάκη

Επίσης, κάνουν λόγο για «πλήρη κατάρρευση του θεραπευτικού έργου, έκπτωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών, παύση/πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του αιφνίδιου της πρότασης χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο, ώθηση των ασφαλισμένων προς τα πλαίσια αβέβαιης ποιότητας παροχής υπηρεσιών που χρόνια λυμαίνονται τον χώρο».

Όπως εξηγεί στο ΒriefingNews ο Δρ Ηλίας Παπαθανασίου, Λογοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας, «ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 23/12/16 μέσω μέιλ σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση» - συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για τη κατάρτιση συμβάσεων μέχρι τις 30/12/16. Εν μέσω αργιών, μας ζητάνε να συρθούμε σε μία συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας».

Μέχρι τώρα, οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον λογοθεραπευτή και ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους ασφαλισμένους. Τώρα ο Οργανισμός γνωστοποίησε ότι οι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν για δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και πέραν αυτής της ημερομηνίας καμία απόδειξη μη συμβεβλημένου παρόχου δεν θα γίνεται δεκτή.

Όμως, δεν έχει διευκρινιστεί η διαδικασία συνταγογράφησης και αποζημείωσης των θεραπευτών.

"Αλλάζοντας τις συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ σημαίνει ότι οι γονείς τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να βρούνε κέντρα που έχουν συμβάσεις και τα περίπου 200.000 ελληνόπουλα που χρήζουν ειδικής αγωγής θα πρέπει να έχουν συνταγογραφημένα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για να ξεκινήσουν τη λογοθεραπεία και να πάρουν οι πάροχοι τα χρήματά τους μετά από 6 μήνες. Οι περισσότεροι γονείς εν μέσω εορτών δεν έχουν ιδέα για τις αλλαγές, ενώ άξιο απορίας είναι ποιος θα συνταγογραφήσει όλα αυτά τα παιδιά μέχρι τη Δευτέρα!", διευκρινίζει ο κος Παπαθανασίου.

"Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης) όταν όλο το δημόσιο καταρρέει. Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά, αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα.

Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών.

Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δεν θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται", τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος.