Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ο πρωταθλητισμός στην Eλλαδα μέσα από τα μάτια ενός αθλητή



Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα η χωρά μας και οι αθλητές της έχουν καταφέρει να διακριθούν σε πολλά ολυμπιακά αγωνίσματα και όχι μόνο  , κατακτώντας πάντα μια από τις πρώτες θέσεις. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι εντυπωσιακό αλλά πίσω από αυτό κρύβεται πολύ δουλεία ,σωματική κούραση και έντονο ψυχολογικό άγχος . Η Καρολίνα Κουμουνδούρου είναι απόφοιτη της γυμναστική ακαδημίας και πρωταθλήτρια του crossfit.

Της Κέλλυς Βρανάκη

Το crossfit , το όποιο έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να γίνεται  γνωστό στην Ελλάδα είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την ενόργανη γυμναστική ,με την άρση βαρών, τον στίβο  και την κωπηλασία .Οι προπονήσεις που απαιτούν είναι  πολλές και αρκετά εξαντλητικές  και δυστυχώς το ταξίδι του κάθε αθλητή είναι μοναχικό και δύσκολο.

 

Πως άρχισες να ασχολείσαι με αυτό το άθλημα που λέγεται crossfit ?

Το Δεκέμβρη ήταν … είχα τελειώσει προπόνηση πόλο και με παροτρύνε  ένας φίλος μου να πάμε να το δω. Όταν πήγα και γράφτηκα είπα ότι αυτό το άθλημα έχει φτιαχτεί για μένα . Είναι τρομερή στιγμή όταν το συνειδητοποιείς . Είναι ένα άθλημα όπου υπάρχει συνεχόμενη βελτίωση και σου δίνει κίνητρο.

Ποιες θυσίες κάνει κάποιος αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό?

Ο πρωταθλητισμός είναι μια θυσία από μονός του. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή, ακόμα και να βγεις με τους φίλους σου να βγεις και να πιεις είναι πολυτέλεια. Υπάρχει πολλή μοναξιά. Δεν μπορεί κάνεις να σε καταλάβει , μόνο κάποιος  που κάνει κάτι ανάλογο.

 

Εσένα ποιος σε στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια?

Ποιος με στηρίζει?

Ίσως κανένας …είμαι μονή σε αυτό! Ακόμα και οι γονείς μου δεν το δέχονται αλλά έχουν αποδεχτεί ότι αυτή είναι η κόρη τους...

 

Ποια είναι η επιβράβευση για όλα αυτό?

Την επιβράβευση την παίρνεις κάθε μέρα. Την παίρνεις και από τα λάθη που θα τα κάνεις σωστά. Οι θέσεις στους αγώνες ή έστω κάτι καλύτερο από την προηγούμενη μέρα. Το μπράβο από τον προπονητή σου που μπορεί να μην το λέει συχνά αλλά όταν το πει το εννοεί.

Άντρες η γυναίκες στο crossfit?

Κοιτά γενικά οι άντρες είναι πιο δυνατοί και λόγο σωματικής μάζας , τρέχουν περισσότερο αλλά οι γυναίκες  είναι πιο ανθεκτικές στον πόνο. Οι γυναίκες δεν το βάζουν κάτω είναι αγωνίστριες σε όλα. Στο  συγκεκριμένο άθλημα το κάνουν λίγες  γυναίκες αλλά όσες το κάνουν το κάνουν πολύ καλά.

 

Ελλάδα και αθλητισμός. Ποια η άποψη σου?

Η Ελλάδα δεν βοηθά  τα παιδιά  της, δεν υποστηρίζει τον αθλητισμό. Οι ομοσπονδίες δεν πληρώνουν καν τα ολυμπιακά αθλήματα. Γενικά δεν υπάρχει καμία βοήθεια από κοινωνία και έτσι δεν δίνουν κίνητρο στους αθλητές. Δυστυχώς στο μέλλον δεν θα υπάρχουν αθλητές λόγο συνθηκών και είναι κρίμα γιατί οι έλληνες έχουν ταλέντο στον αθλητισμό.

Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σου?

Στα σχολεία πρέπει να μπει τουλάχιστον μια ώρα γυμναστική , ουσιαστική ενασχόληση με την γυμναστική ώστε τα παιδιά να έχουν κίνητρο για τον αθλητισμό και να μην είναι όλη μέρα από καναπέ σε καφετερία με ένα κινητό. Πρέπει να το κάνουν αυτό για την υγεία τους.

Είχα διαβάσει πρόσφατα ένα post σου στο facebook στο οποίο καταδίκαζες την χρήση αναβολικών...

 

Αυτοί που ενστερνίζονται την φαρμακοποίηση είναι πολύ αδύναμοι. Επειδή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός πολλοί πέφτουν στην παγίδα ώστε να διακριθούν. Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ γιατί θα ένιωθα μετά πολύ ψεύτικη, δεν αξίζει να έχεις βοηθήματα για να πας παρακάτω. Ο  άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κάνει παρά πολλά πράγματα. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Η δύναμη της ψυχής είναι μεγάλη!