Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Φορέας υποδοχής μεταναστών στον Πειραιά με πρωτοβουλία Αβραμόπουλου



Σε συνέντευξή του στον euronews ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος προανήγγειλε την δημιουργία φορέας υποδοχής μεταναστών στον Πειραιά αλλά και χρηματοδότηση 445 εκατ. ευρώ.

 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στο euronews δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην δημιουργία μιας Ευρώπης- φρούριο. Ακόμη προανήγγειλε αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ αλλά και χρηματοδότηση 445 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες.

 Ακόμη δήλωσε ότι όποια χώρα της ΕΕ παραβιάζει το Ευρωπαϊκό δίκαιο θα δέχεται κυρώσεις. Προανήγγειλε ότι στην Ιταλία, Ουγγαρία και Ελλάδα θα δημιουργηθούν hot spots, υπηρεσίες αιχμής. Στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί φορέας υποδοχής μεταναστών στον Πειραιά και θα έχει ως αντικείμενο την υποδοχή και αξιολόγηση εκείνων που περνούν τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να χωρίζονται οι πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες.

 Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ακόμη ότι : «Δεν μπορεί η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης να επηρεάζεται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», σχολιάζοντας το γεγονός ότι «με αφορμή το μεταναστευτικό, έχουν πάρει αρκετή δύναμη λαϊκίστικα κινήματα και ξενοφοβικά και αντιευρωπαϊκα».

 

«Η Ευρώπη είναι εναντίον κάθε πολιτικής αποκλεισμού. Είμαστε αντίθετοι σε μία Ευρώπη φρούριο. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης είναι η ζώνη Σένγκεν. Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πολιτών πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί», προσθέτει ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν.

 

Σε ερώτημα του euronews για το ενδεχόμενο αλλαγής του Δουβλίνου ΙΙ, δεδομένης και της γερμανικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Το Δουβλίνο ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Από την ώρα που έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, είναι φυσιολογικό, και έτσι πρέπει να κάνουμε, όποια σημεία του Δουβλίνου δεν λειτουργούν, να αναθεωρηθούν».

Τέλος, σε ερώτηση για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να μπω σε σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν μου το επιτρέπει η θέση μου ως Επιτρόπου. Ωστόσο ως Έλληνας πολίτης, μπορώ να πω ότι αυτό που κάποιοι πρεσβεύαμε και δημόσια λέγαμε εδώ και 5-6 χρόνια, ότι η χώρα χρειαζόταν εξαρχής υποστολή των κομματικών σημαιών και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, εκτιμώ ότι είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη σήμερα. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά».