Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Έξι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Συρία στη Χίο



Άμεσα ανταποκρίθηκε η Κιβωτός του Κόσμου στην έκκληση των τοπικών αρχών της Χίου να φιλοξενήσει έξι προσφυγόπουλα από τη Συρία, τα οποία έφθασαν στο νησί ασυνόδευτα, φοβισμένα, βρεγμένα, πεινασμένα και αποκομμένα από το περιβάλλον τους.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με όχημα της Κιβωτού στο Χωριό Παιδικής Μέριμνας και Προστασίας, στο Αίπος της Χίου, για να φιλοξενηθούν όσο καιρό (1-2 εβδομάδες) προβλέπεται από τις αρχές. Άμεσα τους δόθηκαν φαγητό και ρούχα, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν και σε ιατρικές εξετάσεις. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας αποκλειστικά για παιδιά, συμβιώνουν, κατ' ανάγκην, με ενήλικα άτομα.

Οι κρατικές υποδομές προσωρινής φιλοξενίας είναι υποτυπώδεις, έχουν ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητάς τους και η ροή των προσφύγων παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες παραμένει αμείωτη. Η λειτουργία του Χωριού Παιδικής Μέριμνας και Προστασίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Αίπος της Χίου, 15 λεπτά από το Βροντάδο. Φιλοξενούνται εκεί 30 παιδιά. Το χωριό εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια Αιγαίου, από τη Λήμνο έως τη Ρόδο.

Η Κιβωτός καλύπτει τις ανάγκες παιδιών, νέων, αλλά και των οικογενειών αυτών για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση κι επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση. Γι' αυτό και πάγια παραμένει η έκκληση ενίσχυσης του σκοπού της με κλήση ή αποστολή μηνύματος στο 19888 (2,46 ευρώ/κλήση ή μήνυμα).