Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Επτά σκληρά αλλά χρήσιμα μαθήματα ζωής



Αυτή η λίστα με τα πιο πολύτιμα μαθήματα της ζωής θα σε εμπνεύσει και θα ανεβάσει κι εσένα.

Διάβασέ τη λοιπόν και προσπάθησε να την εφαρμόσεις.

1. Οι άνθρωποι που χάνουμε εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του εαυτού μας.

Κάποια μέρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της απώλειας. Και η ζωή συνεχίζεται, οι μέρες και οι νύχτες περνούν, μέχρι να καταλάβουμε ότι ποτέ δεν θα σταματήσει πραγματικά να μας λείπει κάποιος που έχουμε χάσει, απλώς θα μάθουμε να ζούμε με την απουσία του.

Όταν χάνουμε κάποιον που δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτόν, η καρδιά μας ραγίζει. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξεπεράσουμε εντελώς την απώλεια. Ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε. Ωστόσο, αυτό είναι επίσης και θετικό. Θα συνεχίσει να ζει στη ζεστασιά της ραγισμένης μας καρδιάς που δεν θα γιατρευτεί εντελώς ποτέ κι εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε στη ζωή ακόμη και με αυτή την πληγή. Είναι σαν να τραυματίζει κάποιος άσχημα το πόδι του το οποίο ποτέ δεν θα θεραπευτεί εντελώς και που θα εξακολουθεί να πονάει όταν χορεύει. Μπορεί όμως ούτως ή άλλως να χορεύει ακόμα κι αν κουτσαίνει ελαφρώς, κι αυτό είναι που προσθέτει περισσότερο βάθος στην απόδοσή του και την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του.

2. Η επιδίωξη της ευτυχίας συνδέεται με την εύρεση ενός νοήματος στη ζωή.

Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι συνώνυμο με το να είμαστε ευτυχισμένοι, κάτι το οποίο αποτελεί μια φευγαλέα αίσθηση που εξαρτάται από τις συνθήκες της στιγμής. Αν ο ήλιος λάμπει, είναι κάτι που μπορούμε να το απολαύσουμε. Οι ευτυχισμένες στιγμές είναι σημαντικές και συχνά διασκεδαστικές, αλλά περνούν διότι και ο χρόνος περνάει. Αυτό είναι κάτι που σπάνια καταλαβαίνουμε από την αρχή.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχής επιδίωξη της ευτυχίας είναι πιο απατηλή και δεν βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτό που πραγματικά ψάχνουμε είναι ένα νόημα, μια ζωή με νόημα. Ξεκινά με την αναζήτηση του γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας. Όταν υπάρχει νόημα, τότε ψάχνετε την ευτυχία. Θα υπάρξουν στιγμές που τα πράγματα πηγαίνουν τόσο στραβά που θα νιώθετε μετά βίας ότι είστε ζωντανοί. Και θα υπάρξουν επίσης φορές που θα συνειδητοποιείτε ότι είναι καλύτερο να νιώθετε μόλις και μετά βίας ζωντανοί αλλά με τον τρόπο που έχετε εσείς επιλέξει, από το να ζήσετε 80 χρόνια χωρίς νόημα με τους όρους των άλλων. Το θέμα δεν είναι όλα ή τίποτα – είναι όλα και τίποτα, με σκαμπανεβάσματα και σημαντικά μαθήματα στην πορεία.

Με άλλα λόγια, η ευτυχία έρχεται πιο εύκολα όταν γνωρίζουμε τι κάνουμε, πιστεύουμε σε αυτό και το αγαπάμε ανεξαρτήτως από την πορεία των πραγμάτων.

3. Η αναζήτηση της επιβεβαίωσης από τους άλλους είναι υποτιμητική για εσάς.

Μήπως ο φόβος της απόρριψης σας φέρνει εμπόδια; Έχετε ποτέ αισθανθεί τόσο φοβισμένοι από αυτό που οι άλλοι μπορεί να πιστεύουν ή να λένε για σας που τελικά δεν πήρατε κάποια απόφαση; Σίγουρα αυτό είναι κάτι που σας έχει συμβεί.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αλλάξετε τη νοοτροπία σας.

Τώρα πια, ο μόνος άνθρωπος από τον οποίο θα πρέπει να προσπαθήσετε να γίνετε καλύτεροι είναι εκείνος που εσείς ήσασταν χθες. Αποδείξτε την αξία σας στον εαυτό σας κι όχι στους άλλους. Είστε καλοί, έξυπνοι και δυνατοί. Δεν χρειάζεται να σας το επιβεβαιώσουν οι άλλοι γύρω σας.

Αν κάποιος σας απαντά αρνητικά ή πει κάτι άσχημο για σας, αυτό δεν αλλάζει τίποτα για εσάς. Τα λόγια και οι απόψεις των άλλων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική αξία σας. Σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμο και επιθυμητό να κάνετε καλή εντύπωση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου όταν έρθετε αντιμέτωποι με την απόρριψη.

Είναι ωραίο να λαμβάνετε θετική ανταπόκριση από τους άλλους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Δεν πειράζει όμως, επειδή ξέρετε τις ικανότητές σας και ότι η πραγματική αξία σας δεν εξαρτάται από την κρίση των άλλων. Όταν προσπαθήσετε να κάνετε τη διαφορά στη ζωή σας, θα υπάρξουν εκείνοι που θα διαφωνήσουν μαζί σας, εκείνοι που θα σας αγνοήσουν και εκείνοι που θα απορρίψουν τις ιδέες και τις προσπάθειές σας. Αγνοήστε τους, προχωρήστε μπροστά με σιγουριά, κάντε αυτό που πρέπει και αφήστε τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν.

4. Η λύπη είναι πολύ πιο οδυνηρή από τον φόβο.

Όταν παραδινόμαστε στους φόβους μας, δυσκολευόμαστε περισσότερο να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Δυστυχώς, πολύ λίγοι από μας καταφέρνουν να το μάθουν αυτό από την αρχή. Αν το έχετε ήδη βιώσει μια φορά ή δύο, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Μόνο όταν διακινδυνεύουμε να χάσουμε μας δίνεται πραγματικά η δυνατότητα να κερδίσουμε. Είτε πρόκειται να αφήσετε τη δουλειά σας για να δημιουργήσετε μια δική σας επιχείρηση, να τρέξετε στον μαραθώνιο ή να ταξιδέψετε σε άγνωστα μέρη του κόσμου, κάθε αξιόλογη προσπάθεια ενέχει κινδύνους κι απαιτεί αγώνα και θυσίες. Μερικά από αυτά μπορεί ακόμη και να σας τρομοκρατήσουν, αλλά ρωτήστε τον εαυτό σας αν αυτοί οι φόβοι είναι πιο δυνατοί από τον μεγαλύτερο φόβο, αυτόν μιας χαμένης ζωής.

Αν δεν έχετε χάσει ποτέ τον έλεγχο, δεν έχετε ακολουθήσει ποτέ την καρδιά σας. Είναι καλύτερα να κάνετε μια αναδρομή στη ζωή σας και να πείτε «δεν μπορώ να το πιστέψω ότι το έκανα αυτό», παρά να πείτε «μακάρι να το είχα κάνει αυτό». Μην αφήνετε τον χρόνο να φεύγει σαν ένα τρένο το οποίο θα θέλατε απεγνωσμένα να έχετε προλάβει. Μην περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας σκεπτόμενοι γιατί δεν κάνατε αυτά που μπορείτε να κάνετε σήμερα κιόλας. Ζήστε τη ζωή σας, ρισκάρετε, νιώστε πάθος, ανακαλύψτε την αγάπη και πετάξτε ελεύθεροι.

5. Η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη γι’ αυτό μην έχετε αυστηρές προσδοκίες.

Όταν σταματήσετε να προβλέπετε και περιμένετε τα πράγματα να γίνουν με έναν ορισμένο τρόπο, θα τα εκτιμήσετε έτσι όπως είναι. Τελικά θα συνειδητοποιήσετε ότι τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής σπάνια έρχονται με τον τρόπο που τα περιμένατε.

Με θετική στάση και ανοιχτό μυαλό, θα διαπιστώσετε ότι η ζωή δεν είναι αναγκαία πιο εύκολη ή πιο δύσκολη απ’ ό,τι θεωρούσατε ότι είναι, αλλά σημαίνει ότι «το εύκολο» και το «δύσκολο» δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το είχατε προβλέψει και δεν εμφανίζεται πάντα όταν το περιμένετε. Αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα.

Σε ένα ποσοστό 99% η ζωή μας προσφέρει εμπειρίες που είναι πολύ χρήσιμες για την προσωπική μας εξέλιξη. Πώς ξέρετε ότι είναι η εμπειρία που χρειάζεστε; Επειδή αυτή είναι η εμπειρία που βιώνετε. Το μόνο ερώτημα είναι: θα την αγκαλιάσετε και θα εξελιχτείτε ή θα την καταπολεμήσετε;

Το κλειδί, φυσικά, είναι να δεχτείτε ότι δεν προορίζονται όλα να συμβούν. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν με τον τρόπο που περιμένατε, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά και να καταλάβετε ότι κάνατε λάθος όλο αυτόν τον καιρό. Ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν αυτό που νομίζατε. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα επιτεύγματα να αποδεχτείτε και να συνειδητοποιήσετε την απώλεια, ακόμα κι αν ποτέ δεν είχατε πραγματικά αυτό που νομίζατε.

6. Όταν προσπαθείτε να τρέξετε μακριά, καταλήγετε να παραμένετε στο ίδιο σημείο.

Ας υποθέσουμε ότι λέτε στον εαυτό σας το εξής: «Μην σκεφτείς καν να φας τα ντόνατ σοκολάτας!» Τι ακριβώς σκέφτεστε τώρα; Να μην φάτε το ντόνατ σοκολάτας, σωστά; Όταν λοιπόν εστιάζετε στο να μην σκέφτεστε κάτι, θα καταλήξετε να το σκέφτεστε.

Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και όταν θέλετε να απελευθερώσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Όταν προσπαθείτε επίμονα να φύγετε μακριά από ό,τι δεν σας αρέσει, είστε αναγκασμένοι να το σκέφτεστε τόσο πολύ ώστε τελικά θα καταλήξετε να κουβαλάτε αυτό το βάρος μαζί σας. Αλλά αν επιλέξετε να εστιάσετε την ενέργειά σας σε κάτι που σας αρέσει και θέλετε, θα αφήσετε το αρνητικό βάρος πίσω σας και θα προχωρήσετε μπροστά.

Συμβουλή: η απομάκρυνση από τα προβλήματά σας είναι ένας αγώνας που δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσετε. Προχωρήστε αντί να απομακρύνεστε. Αντί να προσπαθείτε να εξαλείψετε τα αρνητικά, επικεντρωθείτε στη δημιουργία κάτι θετικού ακριβώς για να αντικαταστήσετε τα αρνητικά.

7. Οι απρόβλεπτες δυσκολίες είναι αναπόφευκτες και χρήσιμες.

Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν πρόκειται να σας αιφνιδιάσει και να σας φερθεί τόσο σκληρά όσο η ζωή. Μερικές φορές θα σας ρίξει κάτω και θα προσπαθήσει να σας κρατήσει εκεί, αν την αφήσετε. Αλλά το θέμα δεν είναι το πόσο σκληρά η ζωή μπορεί να σας χτυπήσει, είναι το πόσο σκληρά μπορεί να σας χτυπήσει ενώ εσείς συνεχίζετε να προχωράτε μπροστά. Εκεί φαίνεται η πραγματική δύναμη και εκεί έγκειται η νίκη στη ζωή σας.

Όταν έχετε πολλούς λόγους για να κλάψετε και να διαμαρτυρηθείτε αλλά προτιμάτε να χαμογελάσετε και να κάνετε ένα βήμα μπροστά, γίνεστε ολοένα και πιο δυνατοί. Προχωρήστε μέσα από τους αγώνες και τις δυσκολίες. Ακόμα και όταν νιώθετε ότι τα πράγματα καταρρέουν, δεν είναι έτσι. Πάρτε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, πριν εκείνα αρχίσουν να ελέγχουν εσάς. Όλα θα τακτοποιηθούν τελικά. Μέχρι τότε, να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε, να γελάτε συχνά, να ζείτε τις στιγμές και να γνωρίζετε ότι στο τέλος όλα αξίζουν τον κόπο.