Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Αρβανιτόπουλος: Kατάθεση νομοσχεδίου για την Έρευνα και την Καινοτομία



Όταν  νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο και τον τρόπο που ζούμε, τότε πρέπει να της δώσουμε μεγάλη βαρύτητα.
Οι νέες ιδέες διαμορφώνουν τον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη και κατ" επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Η τάση των “ισχυρών” κεφαλαίων να επενδύουν σε νέες επιχειρηματικές ιδέες τεχνολογίες είναι μεγάλη παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα, το   2013 το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ από  500.000 ευρώ το 2010.

Πλέον, η έρευνα και η τεχνολογία συνεργάζονται για να δημιουργούν νέα προϊόντα που είναι μικρότερα, πιο γρήγορα, πιο ισχυρά, πιο ασφαλή και πιο αξιόπιστα. Για παράδειγμα, σε πολλά προϊόντα χρησιμοποιούνται νανοϋλικά, αόρατα με το γυμνό μάτι, τόσο σε τηλεπικοινωνίες,  υπολογιστές, φαρμακευτικά προϊόντα, αντηλιακά προϊόντα, προϊόντα υγείας, καθώς και στον τομέα των μεταφορών. Η ανάπτυξη τέτοιων υλικών έχει ωθήσει κατά πολύ τις βιομηχανίες.

Εξάλλου, η Ευρώπη, μέσω του προγράμματος Horizon, το οποίο έχει παρουσιαστεί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, θα συζητηθεί στο συνέδριο , το Διεθνές συνέδριο με θέμα «Industrial Technologies 2014 – Smart Growth through Research and Innovation», που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Μέγαρο-Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στις 9-11 Απριλίου.

Ο υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε  ότι “το  Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «OΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» αποτελεί σημαντικό εργαλείο της Ευρώπης, για να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης». “Προχωράμε τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση του Νομοσχεδίου, στο σχεδιασμό και  την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία με τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων και ευέλικτων δομών στον εθνικό ερευνητικό ιστό, που ενισχύουν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.