Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής των ΑΕΙ



Η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών έχει κορυφωθεί, καθώς αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2013 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο Παιδείας στις 30 Αυγούστου, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί πιο αργά από ποτέ.
 Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι βάσεις στις περισσότερες σχολές θα παρουσιάσουν έντονη πτώση, ακόμη και στα υψηλόβαθμα τμήματα, με αντίθεση τις στρατιωτικές, όπου αναμένεται ανοδική τάση.

Τη γενική εικόνα των φετινών Πανελλαδικών συνθέτουν οι κακές βαθμολογίες  πολλών υποψηφίων, ιδιαίτερα στα μαθήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών, η πτώση των βάσεων σε δεκάδες τμήματα, η άνοδος των στρατιωτικών σχολών, το αυξημένο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές σχολές, η στροφή στις νομικές σχολές, η απαξίωση απέναντι στα παιδαγωγικά τμήματα, οι μειωμένες θέσεις σε αρκετά τμήματα λόγω του σχεδίου Αθηνά και η προτίμηση σχολών στην πόλη μόνιμης διαμονής.

«Βουτιά» σχεδόν σε όλες τις σχολές, δείχνουν οι εκτιμήσεις

«Σχεδόν σε όλες τις σχολές θα σημειωθεί έντονη πτώση των βάσεων, εκτός από τις στρατιωτικές», λέει  ο Γιάννης Βαφειαδάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει πως φέτος πιθανώς οι βάσεις σε ορισμένα τμήματα να κινηθούν σε ιστορικά χαμηλά.

Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να περιμένουν πτώση των βάσεων που μπορεί να αγγίξει και τα 700 μόρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), καθώς οι μαθητές σημείωσαν χαμηλές βαθμολογίες (τις χαμηλότερες των τελευταίων 10 ετών), εξαιτίας της δυσκολίας των θεμάτων, κυρίως στα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Ως ποτέλεσμα των απαιτητικών θεμάτων σε αρκετά μαθήματα, φέτος μειώθηκαν ακόμη και οι αριστούχοι, αφού μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%, γεγονός που θα επηρεάσει σαφώς και το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), με την Ιατρική να υποχωρεί ίσως και κάτω από τα 19.000 μόρια. Στις ιατρικές σχολές, αναμένεται πτώση 100-150 μορίων και έως 300 στις οδοντιατρικές, τις φαρμακευτικές και τις νοσηλευτικές σχολές.

Μικρότερη πτώση θα καταγράψουν οι σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Νομικές Σπουδές), αλλά και οι περιζήτητες-υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίες υπόσχονται επαγγελματική αποκατάσταση.

Πτωτικά, αλλά με μικρότερη ένταση, θα κινηθούν τμήματα, όπως αυτά της Φυσικοθεραπείας, της Εργοθεραπείας, της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και της Διατροφής και Διαιτολογίας, στα οποία οι βάσεις δεν θα υποχωρήσουν περισσότερο από 350-400 μόρια.

Με βάση τις βαθμολογίες, το Μαθηματικό της Αθήνας θα παρουσιάσει μείωση περίπου 400 μορίων και το τμήμα Φυσικής πτώση 500 μορίων. Αντίστοιχη εικόνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα εμφανίσουν και οι πολυτεχνικές σχολές. Η βάση εισαγωγής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ θα κυμανθεί από 21.200 έως 21.400 μόρια, από 21.699 που ήταν το 2012.

Σημαντική πτώση θα καταγράψουν και οι οικονομικές σχολές των ΑΕΙ, ενώ καθοδικά θα κινηθούν και οι σχολές μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών μεταξύ 13.000 έως 15.000 μορίων, με αρκετούς υποψηφίους να οδηγούνται εκεί, αφού δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.

Άνοδος στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές

Από την άλλη, αντίθετη τάση θα εμφανίσουν οι στρατιωτικές σχολές, καθώς η μείωση κατά 30% των θέσεων εισαγωγής θα αυξήσει τις βάσεις. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 19.300 μόρια (πάνω και από την Ιατρική), πάνω από τα 19.200 θα κινηθεί το Οικονομικό (ΣΣΑΣ), ενώ για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΟΠΛΑ) η βάση μπορεί να αγγίξει και τα 14.700 μόρια. Αλλά και οι αστυνομικές σχολές θα κινηθούν ανοδικά, αφού όλο και περισσότεροι υποψήφιοι τις επιλέγουν ως διέξοδο με σίγουρη και έγκαιρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, φέτος ίσως εμφανίσουν ανοδική τάση και κάποια χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, κυρίως σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, εξαιτίας του σχεδίου Αθηνά και των λιγότερων θέσεων εισαγωγής.