Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Πανελλήνιες 2015: Είδαν τα θέματα και κατέρρευσαν μέσα στην αίθουσα



Διπλό λιποθυμικό επεισόδιο χθες το πρωί σε δύο εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας.
Μαθητές κατέρρευσαν υπό το άγχος της εξέτασης μέσα στις σχολικές αίθουσες και κλήθηκε ασθενοφόρο για να τους παραλάβει και να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο. Κρίση πανικού διέγνωσαν οι γιατροί, κάτι που δείχνει το μέγεθος της αγωνίας που περνούν οι υποψήφιοι, όταν μέσα σε λίγες ώρες γραπτής εξέτασης κρίνεται η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία εξετάζονταν χθες οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ Ομάδας Β’. Από το σύνολο των υποψηφίων στη Μαγνησία, εξετάστηκαν γραπτώς από τους 1.475 υποψηφίους οι 1.428. Επιπλέον 25 υποψήφιοι εξετάστηκαν προφορικά. Συνολικά καταγράφτηκαν 37 απουσίες υποψηφίων. Οι δύο από αυτές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ενα αγόρι στο εξεταστικό κέντρο που λειτουργεί στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου και ένα κορίτσι στο εξεταστικό κέντρο του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μισή ώρα αφού παρέλαβαν οι υποψήφιοι τα θέματα και ξεκίνησε η εξέταση, ήχησε… συναγερμός. Οι δύο υποψήφιοι κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια των συνυποψηφίων τους και των καθηγητών - επιτηρητών. Λιποθύμησαν πέφτοντας από την καρέκλα και δημιουργήθηκε αναστάτωση.

Κλήθηκε και στις δύο περιπτώσεις το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα του οποίου μετέφεραν τους δύο μαθητές στο Νοσοκομείο.

Στα εξεταστικά κέντρα υπήρξε προσωρινή αναστάτωση, ωστόσο οι επιτηρητές φρόντισαν να ηρεμήσουν τους υποψηφίους, να τους μιλήσουν και η εξέταση συνεχίστηκε κανονικά.

«Κρίση πανικού» διέγνωσαν οι γιατροί για τους δύο υποψηφίους που επέστρεψαν στο σπίτι τους και είναι καλά την υγεία τους. Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε γνωστό ότι οι δύο υποψήφιοι με την ιατρική γνωμάτευση που πήραν από το Νοσοκομείο, θα ξαναδώσουν τα μαθήματα στις επαναληπτικές εξετάσεις, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων.

Για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν χρέη επιτηρητών στις πανελλήνιες εξετάσεις, το φαινόμενο λιποθυμίας υποψηφίων δεν είναι πρωτόγνωρο. Αρκετές φορές υποψήφιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν το υπερβολικό άγχος και καταρρέουν.

Πιο απαιτητικά τα θέματα

Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι χαρακτηρίστηκαν από βατά έως απαιτητικά.

Βατά, αλλά πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς τα θέματα στα Μαθηματικά (γενικής παιδείας) και Βιολογία (γενικής παιδείας).

Στη Βιολογία η δυσκολία εντοπίστηκε τόσο στην απόδοση της θεωρίας όσο και στο γεγονός ότι τα θέματα ήταν πιο απαιτητικά από τεχνικής άποψης. Στα Μαθηματικά, κάποια θέματα απαιτούσαν αρκετές πράξεις, ενώ υπήρχαν και παγίδες, στις οποίες θα μπορούσαν να πέσουν εύκολα οι μαθητές που δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι.

Αντίθετα, στη Φυσική και την Ιστορία, όπου διαγωνίσθηκαν λιγότεροι υποψήφιοι, τα θέματα κρίνονται αναμενόμενα.

Αύριο, Παρασκευή, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζεται με τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Βιολογίας, Χημείας- Βιοχημείας και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.