Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υπ. Παιδείας: Καταργεί την αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων μέσα στο Πάσχα



Το υπουργείο Παιδείας, προχωρά στην κατάργηση της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών λόγω καταλήψεων, στις διακοπές του Πάσχα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων ενημερώνονται ότι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση διδακτικών ωρών στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο.

Στη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα αναφέρεται ότι σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους:

-Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

-Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και

-Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

Με την παύση της λειτουργίας του σχολείου και μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του, ο διευθυντής συγκαλεί ανά βδομάδα το σχολικό συμβούλιο, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της κατάστασης και διατύπωσης γνώμης για την προσήκουσα διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί.

Μόλις ομαλοποιηθεί η λειτουργία του σχολείου, ο διευθυντής συγκαλεί αμέσως και εκτάκτως το σχολικό συμβούλιο. Αυτό υποβάλλει πρόταση στον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας του σχολείου σχετικά με τη διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί, με γνώμονα την όσο το δυνατόν αρτιότερη ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης.

Η διαδικασία αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα τρίμηνο / τετράμηνο από την ομαλοποίηση της λειτουργίας του σχολείου.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται τον τρόπο αναπλήρωσης των μαθημάτων και της ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος και λαμβάνει την απόφαση.

Ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της διδακτέας ύλης με τους τρόπους που προβλέπονται στην παρ.10 του άρθρου 1 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23) όπως αυτή αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, παρέχεται επιπρόσθετα η δυνατότητα αναπλήρωσης των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας με αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.