Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποσπάσματα απο βιβλία του Βαρουφάκη διδάσκονται στο λύκειο



Αποσπάσματα από την «Πολιτική Οικονομία», το ογκώδες σύγγραμμα του Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία του λυκείου. 

Από φέτος και για πρώτη φορά, οι μαθητές του λυκείου διδάσκονται μεταξύ άλλων κείμενα, όχι κάποιου κλασικού -και πιθανότατα προ πολλού μακαρίτη- οικονομολόγου, αλλά από τον ίδιο τον υπουργό-σταρ. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο «Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών» της Β" γενικού λυκείου, παρατίθεται μια παράγραφος από τις πρώτες σελίδες και την εισαγωγή της βαρουφάκειας «Πολιτικής Οικονομίας».

Βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία από κάποιο άλλο συγγραμμα στο οποίο ο ίδιος παραπέμπει, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει, όπως γράφει, μια ματιά στον προ-βιομηχανικό κόσμο. Και, κατά σύμπτωση, αναφέρεται στους Γερμανούς, με τους οποίους ανέπτυξε εσχάτως μια επεισοδιακή σχέση: «16ος αιώνας - Οι Γερμανοί έμποροι έπρεπε να σταματούν κάθε 10 χιλιόμετρα για να πληρώνουν διόδια, το ύψος των οποίων καθοριζόταν έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις». Αυτή είναι η φράση που περιελήφθη στο σχολικό εγχειρίδιο -μολονότι στο πρωτότυπο υπάρχει και συνέχεια. 

Εκτός από το εγχειρίδιο της Β" λυκείου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, διανεμήθηκε στους μαθητές της Α" λυκείου το βιβλίο «Πολιτική Παιδεία». Υπογεγραμμένο και αυτό από τον κ. Θεριανό και τον Παύλο Φ. Μάραντο, περιλαμβάνει ένα τσιτάτο από την «Πολιτική Οικονομία» του Γιάνη Βαρουφάκη και συγκεκριμένα στο 4ο κεφάλαιο.