Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Θύελλα αντιδράσεων για τα πειραματικά σχολεία



Αναβρασμός επικρατεί μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία της χώρας και την παραίτηση όλων των μελών της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων μετά από το ναυάγιο της συνάντησής τους με τον υπουργό.

Το κλίμα της συνάντησης ήταν τεταμένο, ωστόσο μιλώντας στο Mega ο υπουργός Παιδείας διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατά τη διάρκεια της χαρακτήρισε το εγχείρημα των πρότυπων -πειραματικών σχολείων «σχεδόν χιτλερικό». Ο κ. Μπαλτάς επίσης διευκρίνισε ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο Τύπου για το θέμα των αλλαγών.

Το θέμα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας σχετικά με δηλώσεις που φέρεται πως έκανε σήμερα στους εκπροσώπους των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Φορτσάκης.

Ο κ. Φορτσάκης παρατηρεί στην ερώτησή του πως «τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτελούν θεσμό με μακρά ιστορία στην Ελλάδα, η λειτουργία τους υπήρξε ανέκαθεν αξιοκρατική και η συμβολή τους σημαντική στην ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών καθώς και στην πρακτική άσκηση εκπαιδευτικών».

«Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να χαρακτήρισε τα πρότυπα σχολεία ως "εγχείρημα χιτλερικό" [...] Οι ως άνω πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της παιδείας μας» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής.

Νωρίτερα και για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στον υπουργό Παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας».

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι «ο κ. Μπαλτάς απευθυνόμενος σε εκπροσώπους πρότυπων και πειραματικών σχολείων εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών "μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό", προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη», ενώ σημείωσε ότι «στην ίδια συνάντηση, ο γγ του Υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους» και κατέληξε:

«Αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας.»

Το Ποτάμι σχολίασε: «Ο υπουργός Παιδείας αδιαφορώντας για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε- ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι “χιτλερικό εγχείρημα”! Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

»Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από την μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων.

»Θα συμβουλεύαμε τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των "μπουρζουάδων" αλλά -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας» καταλήγει το Ποτάμι.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία και δυσαρέσκειά της» για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και τον κάλεσε «να αναθεωρήσει τη στάση του και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο για τους θεσμούς αριστείας στην εκπαίδευση προκειμένου να χτίσουμε πάνω στο υπάρχον κεκτημένο και όχι να γκρεμίσουμε ότι πετύχαμε ως τώρα.»

«Η υπονόμευση του θεσμού εκπέμπει αντιπαιδαγωγικά μηνύματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, προωθώντας μια κουλτούρα ισοπεδωτικής αντιμετώπισης των πάντων και ήσσονος προσπάθειας. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι προωθούμενες αλλαγές ανακοινώνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση, πόσο μάλλον η επιθυμητή εθνική συναίνεση» αναφέρει η κ. Χριστοφιλοπούλου.