Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στα ελληνικά σχολεία της Αλβανίας



Θερμή ήταν η υποδοχή για τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο από μαθητές και εκπαιδευτικούς της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων -στην περίοδο της μεταπολίτευσης στην Αλβανία- σε περιοχές όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός μειονοτικός πληθυσμός, δάσκαλοι και μαθητές στο ελληνικό λύκειο (τού αλβανικού δημοσίου) στο Αργυρόκαστρο υποδέχθηκαν τον κ. Λοβέρδο με λουλούδια, παραδοσιακές στολές και εθνικά σύμβολα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο στο νομό Αργυροκάστρου, με 250 μαθητές, από την πρώτη δημοτικού ως την τρίτη λυκείου.

Η ελληνικής καταγωγής περιφερειακή διευθύντρια Παιδείας της Περιφέρειας Αργυροκάστρου Λιντίτα Ρόβα και ο διευθυντής του λυκείου Παντελής Παπάς ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στο αλβανικό δημόσιο, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διατηρηθεί ζωντανός και ενεργός ο τομέας της Παιδείας ως η άμεση και σημαντικότερη συνιστώσα αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας για τον ελληνισμό στην Αλβανία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από τον κ. Λοβέρδο μεγαλύτερη στήριξη από την ελληνική Πολιτεία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα βιβλία, τα σχολικά μέσα και τη στήριξη και κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στο αλβανικό δημόσιο φοιτούν περί τους 1000 μαθητές και υπηρετούν 130 δάσκαλοι. Ο αριθμός αυτός τα τελευταία χρόνια δείχνει σημάδια ανόδου και οφείλεται στην επιστροφή των ομογενών από την Ελλάδα λόγω της κρίσης.