Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ Ευάγγελος Κουφουδάκης



«Ακέφαλη» μένει η Αρχή της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), μετά την παραίτηση σήμερα Δευτέρα του προέδρου κ. Ευάγγελου Κουφουδάκη.

Ο κ. Κουφουδάκης παραιτήθηκε για προσωπικούς, οικογενειακούς λόγους που τον αναγκάζουν να παραμείνει μόνιμα πλέον στις Η.Π.Α.

«Για το υπουργείο η παραίτηση αυτή αφήνει ένα μεγάλο κενό» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. «Η συνεργασία μας ήταν πλούσια και άψογη από κάθε πλευρά. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Κουφουδάκη για τη συνεισφορά του και με πραγματική λύπη κάνουμε δεκτή την παραίτησή του» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ είναι μια από τις κρισιμότερες θέσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης σήμερα, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα ξεκινάει η Πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Β΄εξάμηνο του 2015 και είναι σαφές ότι δίνει στον πρόεδρο της ΑΔΙΠ χαρακτήρα «τσάρου» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς η Αρχή θα είναι η αρμόδια στο μέλλον για τις …άδειες λειτουργίας και πιστοποίησης νέων προγραμμάτων σπουδών στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.

Η διαδικασία ακαδημαϊκής πιστοποίησης αφορά τα προγράμματα σπουδών και των τριών κύκλων (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) και συνδέεται άμεσα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (Ε.Π.Π.) μέσω των περιγραφικών δεικτών που αυτό θέτει για τα επίπεδα 6, 7 και 8.

Πάντως θεωρείται ότι τα προγράμματα σπουδών που παρέχονται από τα τμήματα των ΑΕΙ κατά τη δημοσίευση του Ν.4009/11 θεωρούνται αυτοδίκαια ως πιστοποιημένα, ενώ αυτά που εκπονούνται μετά την ψήφιση του Ν.4009/11 πρέπει να πιστοποιηθούν άμεσα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης των τμημάτων με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.3374/2005).